Hlavní obsah

Bydlení v Česku? Ceny jsou na maximu a dál rostou. Hrozí sociální problémy, varují experti

Lidé se stále více uchylují k podnájmům, na vlastní bydlení nemají peníze.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

V Brně dosáhly ceny novostaveb historického maxima. Průměrný dvoupokojový byt stojí téměř čtyři a půl milionu korun. A ceny porostou dál. Lidé také těžko hledají nájem, bytů je málo a zdražují.

Článek

Nové bydlení je v České republice nedosažitelné pro stále víc zájemců. Ceny bytů v novostavbách rostou. Mnohé sociální skupiny si tak vlastní bydlení už nemohou dovolit a míří do pronájmů.

Města v Česku tak kvůli drahému bydlení mohou zakusit podobné problémy jako například Berlín, kde je bydlení pro střední vrstvy a normální občany neúnosně drahé. „Do tří až pěti let hrozí napětí ve společnosti a budou vznikat sociální tlaky. Pokud nepřijde táhlá krize, ceny bytů v Brně a v Praze by nijak zásadně klesat neměly,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Pomyslně se tak bude rozevírat propast mezi těmi, kteří vlastní byt a ostatními, kteří na neúnosně drahé vlastní bydlení nemají.

Brno dohání Prahu

Zatímco v Praze se růst cen alespoň částečně zastavil, v Brně je zdražování markantní. Dvoupokojový byt v novostavbě vyjde na téměř 4,5 milionů korun. V Praze vyjde stejný byt o víc než milion korun víc. I cena za metr čtvereční se v Praze pohybuje o 20 tisíc korun více než v Brně. Vyplývá to ze statistik developerů druhého čtvrtletí roku 2019.

Brno podle odborníků táhne více investorů. „Růst cen naprosto předčil očekávání. V poslední době se sice trochu zpomalil, ale ceny budou růst dál, asi o jednotky procent,“ řekl výkonný ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý. Podle něj cena za metr čtvereční v Brně přesáhne sto tisíc korun v horizontu dvou až tří let.

Nové bydlení se tak stalo pro mnohé sociální skupiny naprosto nedostupným. „Jde hlavně o sociálně slabší a nízkopříjmové skupiny. Nové byty nakupují spíše bohatší lidé, s cílem následně je pronajímat,“ uvedl Veselý.

Důvod, proč ceny novostaveb v Brně pořád rostou, je podle analytiků především neexistence nového územního plánu. Je totiž z roku 1994. „Dokud se v Brně nezačne více stavět, tak se ceny budou dál zvyšovat. A to se nestane dřív, než radní schválí nový územní plán,“ řekl Kovanda. Nový plán má město představit nejdříve v roce 2022.

Problémem je také pomalé povolování staveb. „V Brně trvá vyřízení takového procesu třeba i devět měsíců. V jiných městech je ta lhůta třicetidenní. Na odboru územního plánování by měli přibýt další úředníci,“ navrhl Veselý.

Drahé bydlení vyhání rodiny na venkov

Kvůli drahému bydlení se podle analytiků mnoho rodin stěhuje z velkých krajských měst do menších měst a vesnic. „Metr čtvereční v těchto místech je třeba o polovinu levnější. Je to logické. Proč by měli bydlet v paneláku před rekonstrukcí za stejnou cenu jako v novém bytě v dojezdové vzdálenosti od Brna?“ uvedl Kovanda.

Kvůli drahému bydlení v novostavbách lidé častěji volí nájmy. „V České republice stejně jako v dalších zemích postkomunistického bloku lidé více toužili po vlastním bydlení spíše než po nájemním. Byty tu byly dlouho levné, postupně docházelo k privatizacím bytového fondu,“ popsal Kovanda. Podle něj ale toto období končí.

Růst cen nájemního bydlení se ve druhém čtvrtletí letošního roku zpomalil. Ceny ale stoupají dál. V Praze roste nájemné v průměru o tři procenta, v Brně za poslední tři měsíce o čtyři procenta. Průměrná cena dvoupokojového bytu v pronájmu v Praze je 16 tisíc korun. V Brně stojí stejný pokoj o tři tisíce měsíčně méně. V Ostravě nebo v Plzni se ceny za dvoupokojové byty pohybují okolo deseti tisíc na měsíc.

Zájem o nájemní bydlení stoupá pravidelně nejvíce v létě. „Je to spojeno s návratem vysokoškoláků do města. V Brně studuje 63 tisíc studentů a lůžek na kolejích je nachystáno ani ne pro jednu třetinu,“ uvedl jednatel společnosti Ideální nájemce Martin Březina.

Velká poptávka po nájemním bydlení

Na problém s pronájmy narážejí jak studenti, tak pracující lidé. Studentka brněnské Masarykovy univerzity Oldřiška Hradcová hledala bydlení čtvrt roku, za tu dobu navštívila na prohlídce zhruba patnáct bytů. „Narážela jsem hlavě na velmi předražené byty. Často se jednalo o malé a temné místnosti, kolikrát neměly ani okno nebo topení. Majitelé si za takový pokoj poptávají klidně i pět a půl tisíc korun na měsíc,“ shrnula problémy Hradcová.

Bydlení v Brně se dlouhodobě snaží najít i Jelena Kudel. „Pracuji a můžu si dovolit třeba i dražší byt, ale problém je, že na jednu nabídku se objeví třeba i deset poptávek. Další problém je pro mě třeba i to, že potřebuji nevybavený byt, jelikož už nějaký svůj nábytek mám. Majitelé často nabízejí byty studentům a ty byty jsou většinou vybavené,“ uvedla Kudel.

Podle Březiny připadá na jeden byt až několik desítek nájemců a obzvlášť v letních měsících jsou okamžitě po vydání inzerátu zabrané.

Česká republika se tak přibližuje zemím jako je Německo, Švýcarsko a Rakousko, kde je podíl nájemního bydlení vyšší než bydlení vlastní. Podle analýzy Českého statistického úřadu z dubna roku 2019 žije ve vlastní domácnosti téměř 80 % Čechů. Například v Německu žije ve vlastním zhruba 50 % lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované