Hlavní obsah

Bydlet ve vlastním je stále nedostupnější. Hypotéky dál zdražují

Foto: Seznam Zprávy

Zatímco během dubna většina bank zvýšila úroky z hypoték a nabídkové sazby se přiblížily 2,5 % ročně, průměrná sazba vzrostla podle Fincentrum Hypoindexu o čtyři bazické body na 1,98 % ročně.

Reklama

V dubnu byla průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu ještě 1,98 %. Hlavně kvůli zpoždění: Banky nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižším úrokem. Dnes už se sazba pod 2 % nedá získat.

Článek

Rekordní zájem o hypoteční úvěry stále pokračuje, nicméně po extrémně úspěšném březnu přišlo v dubnu nepatrné ochlazení. Banky přesto sjednaly hypotéky za více než 39 miliard korun, a duben se tak stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu.

Nový Index dostupnosti bytů

Zjistěte, kde jsou největší splátky hypoték, v jakém kraji máte nejvyšší šanci získat byt na hypotéku a další informace z nového Indexu dostupnosti bytů Seznam Zpráv:

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex sice podle očekávání pokračuje v růstu, ale ne tak rychlým tempem jako nabídkové sazby v bankách. Zatímco během dubna většina bank zvýšila hypoteční sazby a nabídkové sazby se přiblížily 2,5 % ročně, průměrná sazba však vzrostla podle Fincentrum Hypoindexu o čtyři bazické body na 1,98 % ročně.

To je sice zdánlivě nepatrné zvýšení. Jak ale upozorňuje poradce české bankovní asociace Vladimír Staňura, u průměrné hypotéky to znamená nárůst splátek o 1300 Kč ročně.

Nabídkové sazby ovšem už byly vyšší než průměr u uzavřených smluv. „Důvodem je především zpoždění, které banky nabírají kvůli obrovskému zájmu o hypotéky. Banky jsou zahlcené a nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta,“ vysvětluje Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Úrokové sazby rostou už od ledna, nicméně nárůst byl pozvolný, po desetinkách. Nyní se banky uchylují ke skokovému navyšování úrokových podmínek, a to například plošně o +0,3 % během jednoho dne.

„mBank před pár dny přistoupila dokonce ke zdražení o celé 1 %, výrazným zdražením tak chce regulovat počet žádostí o hypoteční úvěry a tím přehlcenost banky,“ tvrdí specialistka portálu Hyponamíru.cz Veronika Hegrová. „Dá se očekávat, že ke skokovému zdražování přistoupí postupně další banky. Kdo chce tedy žádat o hypoteční úvěr, není už opravdu na co čekat, vhodnější chvíle než nyní už nebude. Získat úrokovou sazbu pod 2 % je už prakticky nemožné,“ doplnila.

Objemy brzdí, ale zatím jen nepatrně

V dubnu meziročně vzrostl počet hypoték o 5672 a objem o 21,335 miliardy korun. „Oproti extrémně úspěšnému březnu přichází velmi mírné ochlazení zájmu o hypotéky. V bankách bylo uzavřeno celkem 12 416 kusů hypoték v objemu 39,18 miliardy korun, což je i tak druhý nejúspěšnější měsíc v historii Fincentrum Hypoindexu. Tento pokles je počátkem trendu sníženého zájmu zapříčiněného vzestupem sazeb hypotečních úvěrů,“ uvedl Jiří Sýkora.

„Zatímco pod rekordní březnovou poptávku se kromě stále velmi dobrých podmínek podepsalo i ohlašované zdražování, kdy se řada lidí snažila stihnout co nejnižší sazby i za cenu určitého kompromisu, v dubnu tento efekt opadl,“ informoval Marek Kříž, spoluzakladatel finančního tržiště Zaloto.

Na vině může být jednak enormní nedostatek nabídky nemovitostí, ale také jejich výrazné zdražování. Cena nemovitostí se totiž podle dat Hypoteční banky v 1. čtvrtletí zvýšila vůbec nejvíc za posledních 10 let.

Jedinou nadále se zvyšující hodnotou zůstává průměrná výše poskytnuté hypotéky, která již činí 3 155 581 korun a podle vývoje cen nemovitostí to nevypadá ani na výrazné zpomalení, natož na obrat. „Tato situace je jednoznačně způsobena výrazným převisem poptávky po nemovitostech nad nabídkou, která je limitovaná nedostatečnou výstavbou nových nemovitostí na území ČR,“ dodal Sýkora.

Zvyšování hypotečních sazeb může sice částečně zmírnit poptávku po nemovitostech, jejich nabídka se ale v dohledné době zřejmě nerozšíří. Tlaku na růst cen nemovitostí by tak klesající poptávka mohla ulevit, rozhodně však nelze počítat s tím, že by ceny nemovitostí začaly výrazněji (jestli vůbec) klesat.

„Dostupnost bytů na hypoteční úvěr i nadále klesá. Na vině jsou jak rostoucí úrokové sazby hypoték, tak rostoucí ceny bytů, které se dostaly pod tlak masivní poptávky. Index dostupnosti bytů Seznam Zpráv tak nabyl dosud rekordní hodnoty 1,199, což znamená, že byty na hypoteční úvěr jsou o pětinu méně dostupné než začátkem března loňského roku,“ popisuje Petr Zámečník, šéf obsahu společnosti EMA data, která pro Seznam Zprávy nový Index dostupnosti bytů vytváří.

ČNB se připravuje na zvýšení sazeb

Banky sice stále ve výraznějším zvyšování sazeb brzdí velmi silná konkurence, dalšímu zdražování hypoték se přesto letos nevyhneme. Bankám se totiž růstem sazeb na mezibankovním trhu i nadále prodražují zdroje financování hypoték a zvyšovat sazby se letos chystá i Česká národní banka (ČNB).

Ta na květnovém zasedání zatím sazby nezměnila. A přestože guvernér ČNB Jiří Rusnok zvyšování sazeb na červnovém zasedání nevyloučil, je pravděpodobnější, že k prvnímu (ne však poslednímu) letošnímu zvyšování základních sazeb dojde v srpnu, kdy bude mít centrální banka k dispozici novou makroekonomickou prognózu.

Základní úroková sazba stanovená ČNB by tak letos mohla postupně vzrůst ze současných 0,25 % na 0,75 %. A to se, i když s určitým zpožděním, promítne i do hypotečních sazeb. A vyšší sazby se odrazí i na poptávce po hypotečních úvěrech, která již nyní polevuje.

Reklama

Doporučované