Hlavní obsah

Bydlí s nakaženým, ale test má negativní. Nic neobvyklého, říká odborník

Foto: Profimedia.cz

Negativní test členů domácnosti, kde je nákaza koronavirem, není výjimkou. Důležité je dodržovat alespoň nějaká hygienická opatření.

Reklama

Negativní test na koronavirus ještě neznamená, že ho člověk neprodělává vůbec. Podle vakcinologa ho jen PCR test nemusí zachytit.

Článek

Student Honza z Ostravy se koronavirem nakazil v dubnu. Bolela ho hlava, hůř se mu dýchalo, ale nemoc přečkal doma, kde se připravoval na státnice. Ačkoli v bytě nebyl sám, jen jeho test vyšel pozitivní.

„Byl jsem doma s mamkou a po celou dobu jsme spolu trávili čas. Ale nenakazil jsem ji. Dvakrát byla na testu, ale vždy jí vyšel negativní,“ popisuje 23letý student.

Oba je to překvapilo. Jeho máma sice dodržovala hygienická pravidla, ale roušku v jeho blízkosti nenosila. „Je pravda, že to brala zodpovědné a vážně. Ale že by se extra chránila doma, to ne. Takže jsme si mysleli, že to musí mít stoprocentně také,“ uvedl Honza.

Někomu tělo zahubí virus už v nosohltanu

Případů, kdy jeden pozitivní test v domácnosti nutně neznamená pozitivní výsledek všech členů dané domácnosti, je více. Podle lékařů to ale neznamená, že v sobě virus opravdu nemají. Samotný PCR test totiž onemocnění nemusí odhalit.

Podle ředitele Centra očkování a cestovní medicíny a vakcinologa Jiřího Berana je tento jev naprosto normální. „Ten člověk s negativním testem pravděpodobně prodělává bezpříznakový průběh covid-19 s tím, že se tam velmi významně uplatňuje buněčná imunitní odpověď, a to v přirozené imunitě. Uplatňují se takzvané NK buňky (natural killer cells) a ty jsou schopny virus zahubit ještě, když se množí v buňkách nosohltanu. Nevytváří se tak žádné protilátky a PCR test koronavirus nezachytí,“ vysvětluje, proč tomu tak je, vakcinolog Beran.

Pokud člověk, který je v blízkosti nakaženého, má negativní test, téměř nikdy to neznamená, že by koronavirus neměl. Ve skutečnosti je pozitivní, ale průběh jeho nemoci je jiný a nákaza se v jeho těle tolik nešíří.

Průběh nemoci ovlivňuje více faktorů

Průběh nemoci závisí ale na více faktorech. Především na tom, jaké dávce viru je dotyčný vystaven. „Ta infekční dávka může být velmi malá. Když si to představíme prakticky, člověk vdechne koronavirus a usadí se mu vzadu na nosohltanu a tam se začne množit v buňkách. Pokud je tam ale malé množství a udělá se stěr štětičkami, tak se zdravotník nemusí trefit přesně do toho místa, kde virus je. Tím pádem je test negativní. Pokud je množení viru vyšší, tak zasahuje prostor například dvou čtverečních centimetrů, a je tak jednodušší to zachytit,“ vysvětluje Beran, proč může snadno vyjít negativní test, i přesto, že je člověk nakažený.

„Kdo dodržuje alespoň nějaká základní opatření, tak velmi významně snižuje infekční dávku, a proto onemocnění u mnoha lidí probíhá takto mírně,“ vysvětluje Beran.

Pravidla sdílení domácnosti s nakaženým

Pokud je v domácnosti někdo nakažený koronavirem, měla by se dodržovat opatření, která doporučuje Ministerstvo zdravotnictví. Ta spočívají v oddělení nemocného od zbytku domácnosti, pokud je to možné. Dále časté mytí rukou, dezinfikování předmětů, důkladné mytí nádobí, časté praní prádla na nejméně 60 stupňů nebo například dezinfikování koupelny a WC alespoň jednou denně.

A to byl zřejmě případ Honzovy mámy. I přesto, že nenosila roušku, většinu doporučených opatření podle všeho dodržovala a tím významně snížila dávku, která se jí dostala do těla.

„Přenos tam sice je, ale v tak malé dávce, že má mírné příznaky a probíhá mírné množení viru,“ říká Beran. Důležité ale je, že členové domácnosti koronavirus prodělají, i když bezpříznakově, a získají tak protilátky proti viru, které je pak chrání.

Pokud se jedná o takto mírný průběh, navíc s negativním testem, nemusí se příbuzní nebo partneři bát vyjít ven. Je téměř nemožné, aby někoho dalšího nakazili, pokud dodržují alespoň základní hygienická pravidla. „Čím má menší příznaky, tím méně vylučuje viru a tím méně může někoho nakazit,“ vysvětluje Beran.

Pomáhá sport, sauna a pára

Další faktor, který silně působí na průběh onemocnění, je zdravotní stav dotyčného člověka neboli obranyschopnost organismu.

„Když je člověk sportovec nebo chodí do páry či sauny, tak má na buňkách v nosohltanu určitou vrstvu hlenu. Čím více člověk sportuje a čím více aktivně dýchá, tak ta vrstva má mnohem více mikromilimetrů. Množství viru se tam zachytí úplně stejně jako u jiného člověka, ale není schopný se přes hlen dostat,“ vysvětluje Beran. Z toho důvodu se u sportovců koronavirus neprojevuje tak významně.

„Jakmile je ale hlen nějakým způsobem porušen, například u kuřáků, tak samozřejmě je člověk daleko vnímavější,“ pokračuje Beran.

„Navíc, pokud člověk sportuje, nasává daleko větší množství vzduchu a je vystaven většímu spektru patogenů v malé infekční dávce, takže se pořád promořuje. To znamená, že má stále stimulované NK buňky. Člověk, který alespoň něco pro sebe dělá a sportuje, tak u něj onemocnění může probíhat skutečně velmi lehce,“ říká vakcinolog Beran. Podle něj by tak lidé i v této době měli začít sportovat a ujít denně minimálně pět tisíc kroků.

Důkazem je pak případ horníků z Karviné, kteří měli podle Berana mírný průběh onemocnění právě proto, že jsou fyzicky zdatní a téměř neustále se pohybují v podstatě kontaminovaném prostředí. Jejich zásoba NK buněk je tak obrovská. Stejně to funguje i u sportovců.

Lidský faktor hraje také roli

Dalším důvodem, který může způsobit negativní test člověka, který je v blízkosti nemocného, je nesprávně provedený výtěr. Na to upozornil mikrobiolog Pavel Dřevínek z Fakultní nemocnice v Motole.

„Falešná negativita je možná tím, že výtěr je špatně udělaný. To se dělo často na jaře, kdy jsme tu měli neprofesionální testovací sady. Dále se také vzorek může odebrat ze špatného anatomického místa, ne vždy se vytírá nosohltan, který by se měl vytírat. Odebere se vzorek pouze z nosu nebo krku a tam viru může být podstatně méně. A nakonec to může být i tím, že pacient má tak strašně nízkou nálož, že těmi soupravami není technicky detekovatelný,“ vysvětluje Dřevínek.

Reklama

Související témata:

Doporučované