Hlavní obsah

Bydlíme kousek od uprchlického tábora. Jsem vlastně ekonomický migrant, říká Dagmar Pecková

„Vyhrála jsem Pražské jaro a pak jsem byla vždycky dokonale připravená, když jiná zpěvačka něco odmítla,“ prozrazuje Pecková tajemství svého úspěchu.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdysi ji odmítlo pražské Národní divadlo, tak odešla do Německa. Klip k Mozartovi natočila ve vaně a v martenskách. Do Prahy se vrátila jako hvězda: vyhrála Pražské jaro, za Carmen získala Cenu Thálie a její nahrávky Mahlera patří do Zlatého fondu Supraphonu.

Článek

Mezzosopranistka Dagmar Pecková žije s manželem a dvěma dětmi v Německu, přesto čím dál častěji vystupuje v Česku. S operním repertoárem, kabaretem Wanted, na společných koncertech se Spirituál kvintetem. „Ale doma jsem tam, kde mám rodinu,“ vysvětluje.

Nežije v žádné luxusní lokalitě, ale ve vesnici nedaleko Freiburgu. „Tři kilometry od nás je uprchlický tábor, jsou tam jak mladí muži, tak rodiny s dětmi. Já jsem taky vlastně migrant, ekonomický. A nikdy jsem neslyšela žádnou poznámku o zpěvačce z východu. Vždycky jsem ctila jejich zákony a nenapadlo by mě, abych se jim odvděčila třeba šizením na daních,“ vypráví ve svém pražském bytě při vaření oběda. Svou pohostinností a výtečným kuchařským uměním je pověstná.

Dagmar Pecková o svých pádech i mužích, kteří od ní čekali peníze a slávu:

Rozhovor s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Zpěvačka nás provedla i po své rodné Chrudimi, včetně Medlešic, kde vyrostla a chodila do školky. „No a ve škole, tam jsem byla samá poznámka,“ přiznává.

V „lidušce“ nám o jejím drajvu vyprávěla její první učitelka zpěvu, zajdeme i na radnici, kterou energická Dáša přesvědčila, že se má víc věnovat kultuře.

„Rozpohybovala nás až k festivalu Zlatá Pecka, právě připravujeme další ročník. Přijeďte na konci léta,“ zve nás starosta Petr Zedníček. Procházku končíme na hřbitově. „Sem jsem ráda chodila nejen na hrob předků, ale i zpívat do kostela. Tady si člověk uvědomí, jak jeho cesta skončí – bez ohledu, jestli má starosti takový nebo makový.“

Pořad Moje místa sledujte každý pátek od 20.00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Reklama

Doporučované