Hlavní obsah

Byl by z vás dobrý špion? Návštěvníci muzea v New Yorku to o sobě zjistí díky interaktivním testům

V New Yorku otevřeli nové špionské muzeum.Video: Lucie Svobodová, AP

 

Reklama

V muzeu Spyscape se návštěvníci dozvědí vše o slavných špionážích a tajných agentech z minulosti. Také ale zjistí, jestli by se na práci špiona sami hodili.

Článek

Před pár dny v New Yorku otevřeli nové muzeum Spyscape. Jak už název napovídá, muzeum je zaměřené na špionáže a nejen to - kromě špionských kauz z minulosti a slavných tajných agentů příchozím představí i tipy, jak si chránit své soukromí na internetu.

Spyscape ale také nabídne interaktivní testy, díky nimž lidé zjistí, jestli by měli na to, stát se úspěšnými tajnými agenty, nebo na kterou roli špiona by se hodili. Testuje se jak jejich schopnost pozorovat, tak ochota riskovat.

„Soustředíme se na to, jak každý člověk využívá špionské schopnosti v každodenním životě. Každý z nás se ve spoustě případů chová jako špion,” uvedla manažerka muzea Shelby Prichardová.

Muzeum, které je na Manhattanu, je rozděleno do několika galerií. Ty se věnují například šifrování, podvodům, kybernetickým válkám či hackerským útokům. V každé z nich si návštěvníci mohou prohlédnout související artefakty. Například v části zabývající se šifrováním je kódovací stroj Enigma, kterým Němci za druhé světové války šifrovali své zprávy.

„Každá galerie propojuje historické artefakty s přítomností. Například v galerii šifrování vyprávíme příběh o rozluštění kódu během druhé světové války. Potom to ale přeneseme do současnosti a vysvětlíme, proč je to stále důležité. Takže mluvíme o službách odesílajících zakódované zprávy, jako je třeba WhatsApp, a o tom, že už víme, že žádný kód není nerozluštitelný, takže je jen otázka času, kdy se i tento rozluští,” dodala Prichardová.

Tohle patřilo Tutanchamonovi. V Káhiře vystavují artefakty z doby slavného faraona

Dokážete myslet jako špion?

Interaktivní testy, které si mohou návštěvníci v muzeu vyzkoušet, jsou různé. V jedné sekci se například měří jejich IQ, v další se dozvědí, jak se dá díky neverbální komunikaci poznat, jestli člověk mluví pravdu, nebo lže. Tyto nově nabyté vědomosti si poté vyzkouší v dalším testu, kde se dívají na policejní výslech a posuzují, jestli vyzpovídaný uvádí pravdivé informace.

Při testování se však návštěvníci mohou i zapotit. Ve fyzicky nejnáročnější sekci, která připomíná populární laser game, musí proběhnout laserovým labyrintem a splnit během toho různé úkoly.

Na vzniku muzea Spyscape se pracovalo několik let. Aby byla zachována jeho autentičnost, podíleli se na něm i sami bývalí špioni, členové zpravodajských služeb či experti na internetovou bezpečnost.

Vstupenka do muzea stojí 39 dolarů, v přepočtu necelých 800 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované