Hlavní obsah

Harry zahájil královské loučení: Byl jsem hrdý, že sloužím královně a své zemi

Foto: Profimedia.cz

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu na oficiální akci ještě coby reprezentanti britské královské rodiny.

Reklama

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu zahájili poslední sérii oficiálních akcí před tím, než se 31. března vzdají statusu aktivních členů královské rodiny. Oblíbený pár se po několika týdnech od vypuknutí „Megxitu“ objevil znovu v Británii. Harry a Meghan se zúčastnili charitativního večera věnovaného válečným veteránům.

Článek

Navzdory lijáku, který pořádně zkrápěl hosty londýnského Mansion House, nešetřili autoři „velkého královského útěku“ úsměvy. Nálada, kterou vyvolalo nečekané rozhodnutí vzdát se seniorní role v královské rodině, byla tatam. Asi k tomu přispěl i charakter akce a družné prostředí válečných veteránů, mezi něž ostatně Harry, v britských ozbrojených silách kapitán Harry Wales, sám patří.

„Jsme s Meghan tak šťastní, že jsme zpět mezi vámi,“ pronesl Harry u řečnického pultíku, kde se svou americkou chotí předával ceny Endeavour Fundu určené zraněným, nemocným nebo zmrzačeným příslušníkům armády, letectva a námořnictva za sportovní a další počiny. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu rozhodně nevypadali jako lidé těžce zkoušení údajným rozkolem mezi Windsory.

Harry s Meghan byli společně s dalšími hosty překvapení a dojatí, když jeden z oceněných přímo na jevišti požádal svou partnerku o ruku. Navzdory šíření nového typu koronaviru si prominentní pár potřásl rukou se všemi zájemci čekajícími před Mansion House. Deník The Telegraph zaznamenal, že se z davu zvědavců ozvalo jediné „zabučení“.

Mladší syn prince Charlese se v krátkém projevu ke svým někdejším spolubojovníkům vyznal z toho, že mají minimálně jednu věc společnou – jsou hrdí, že mohli sloužit královně a své vlasti. „Tohle je pocit, který vás nikdy neopustí. Kdo jednou sloužil, vždycky slouží,“ prohlásil princ Harry.

„Je neuvěřitelně těžké svléknout uniformu, to všichni víme. Ještě to složitější je to přijmout v případě těch, kteří tak museli učinit kvůli zranění, kdy to nemáte pod kontrolou,“ uvedl Harry, který se už řadu let angažuje v nejrůznějších charitativních projektech na pomoc válečným veteránům. Sám má za sebou coby pilot bojové helikoptéry dvě bojová nasazení v Afghánistánu. „Vojenská komunita některým nabídne takový druh bratrství, jako žádná jiná organizace. Pro jiné zase představuje způsob života, který nikdy nechtějí opustit. Mnoho z nás přitom spadá do obou škatulek,“ přiznal Harry.

V pondělí by se Sussexové měli ve Westminsterském opatství u příležitosti Dne britského společenství setkat s dalšími členy královské rodiny. V pátek měl princ Harry na programu setkání s britskou motoristickou jedničkou, mistrem světa vozů Formule 1 Lewisem Hamiltonem na okruhu v Silverstone. V sobotu večer by se pak ostře sledovaný pár, který uvažuje o dalším životě v Kanadě, měl objevit na hudebním festivalu v londýnské Royal Albert Hall.

Harryho a Meghan, kteří nakonec souhlasili i s tím, že se vzdají značky Sussex Royal, čeká už jen posledních pár akcí, na kterých budou reprezentovat britskou královskou rodinu. S královnou Alžbětou II. se dohodli na tom, že budou své seniorní role v královské hierarchii zproštěni, což se příslušně odrazí i na jejich finanční podpoře.

Reklama

Doporučované