Hlavní obsah

Byl jsem za zvěda. Klíčový hráč obří korupční kauzy popsal, jak pracovali

Foto: Profimedia.cz

Ústřední figurou korupční kauzy v Brně je bývalý místostarosta Brna-střed Jiří Švachula (tehdy za ANO). Již přes rok sedí ve vazbě. Druhým důležitým obžalovaným je Saman El-Talabani, který se před detektivy rozhovořil o řediteli brněnských cest.

Reklama

Podle policie šli lidé z organizované skupiny po IT zakázkách napojených na projekty takzvaného chytrého města.

Článek

Jméno bezmála každého, kdo v brněnské politice nebo byznyse něco znamená, se objevuje v obsáhlé dokumentaci obřího korupčního případu kolem zmanipulovaných zakázek na radnici Brno-střed. Klíčoví aktéři, na něž v březnu státní zástupce i podal žalobu, podle zaznamenaných rozhovorů či podle jejich slov při výpovědích budovali rozsáhlou síť vazeb a kontaktů, které pak mohli využít pro své plány.

Jeden takový příběh ukazuje, jak postupovali. Ústřední postavou se v ní stal Luděk Borový, který působí v čele městem vlastněné společnosti Brněnské komunikace. Jen pro pořádek. Ten vůbec nefiguruje mezi obviněnými, policie proti němu ani v minulosti nevznesla žádná podezření a nadále klíčovou brněnskou firmu řídí.

Seznam Zprávy nahlédly do dokumentů, které ukazují, jak se o šéfovi brněnských cest bavily ústřední postavy rozsáhlé korupční kauzy přezdívané Stoka. Když kriminalisté na konci roku 2017 poprvé zadrželi a vyslechli Samana El-Talabaniho (obviněn byl spolu s dalšími v březnu 2019, obžalován pak letos v březnu), brněnský podnikatel iráckého původu jim začal vyprávět, jak se poznal s ředitelem Borovým.

Policistům řekl, že někdy ve druhé polovině roku 2015 je seznámil tehdejší místostarosta Brna-střed Jiří Švachula (tehdy za ANO). Ten je zase centrální figurou korupčního případu a už přes rok je vyšetřovaný ve vazbě.

Dávám ti mandát

Schůzky byly spíše informativního rázu. Talabani, který usiluje o status spolupracujícího obviněného, detektivům sdělil, že před setkáním s Borovým obdržel od Švachuly nějaké dokumenty k veřejným zakázkám. Podle jeho slov ho Švachula do terénu za Borovým vyslal nejspíš na zkoušku.

„Po dvou schůzkách mi Borový napsal, že mu byl zrušen mandát se mnou (Talabanim) vyjednávat. Schůzka proběhla u Švachuly ve vinárně, pak dvě schůzky s LB (Luděk Borový) v brněnských hotelech Austerlitz a Sharingham. Schůzky byly informační. Nevím, jestli mě Švachula nepoužil jako výzvědného člověka a pak se nepokoušel či nepracuje sám, to nevím. Od té doby ale na uvedené téma nemluvil a nemluví,“ řekl Talabani policistům.

Stoka pod Špilberkem

– 7. března 2019 policie zahájila pod vedením olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) razii na několika místech republiky. Soud tehdy poslal do vazby pět z devíti vyšetřovaných.

– Na začátku března vyšetřovatelé skupinu 11 osob a dvou firem poslali k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají. Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Borový potvrdil, že se s Talabanim setkal. Stalo se tak prý ale jen jednou a ne v hotelu, ale v sídle Brněnských komunikací. Není mu jasné, proč Talabani policii uvedl, že se viděli vícekrát a v hotelích. Na opakovaný dotaz, zda tedy Talabani policistům lhal a uvedl je v omyl, už Borový neodpověděl. Na policii prý zatím nevypovídal, stíhaný není.

„S uvedeným Samanem El-Talabanim se pan ředitel setkal v roce 2015, kdy jmenovaný přišel naší společnosti nabídnout služby v oblasti ostrahy objektů a osob, a byl panem Borovým odkázán na účast ve výběrovém řízení. Kromě tohoto kontaktu jej nezná,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Potkali se na hokeji

Detektivové rodákovi z Bagdádu zabavili telefon, ze kterého se jim podařilo vypreparovat jeho diskusi v šifrovací aplikaci Signal s vlivným brněnským sportovním manažerem Zbyňkem Čížkem.

„Ahoj, vše dle dohody. Tvůj kámoš nesmí ustoupit. Email jsem teď v Brně předal. Ve čtvrtek jdou s Borovým na schůzku. Volám ti a ty nic, ozvi se,“ psal Talabani Čížkovi.

Policie si následně při mapování vazeb mezi brněnskými politiky, manažery a podnikateli poznamenala, že „Saman El-Talabani byl v kontaktu s Luďkem Borovým, generálním ředitelem společnosti Brněnské komunikace“.

Seznam Zprávám se podařilo spojit s manažerem Čížkem, který je v brněnském finančním prostředí považovaný za informovaného člověka.

„Tato jména (míněn Talabani, Švachula a Luděk Borový, pozn. red.) někde padla. V tento moment ale nevidím důvod, proč bych k tomu měl něco říkat. Neznám se s těmito lidmi nějak zásadně. Když už, tak jsme se s panem Borovým viděli na hokeji, užší spolupráci jsme ale neměli, nic mimořádného,“ řekl Seznam Zprávám Čížek.

Nikdo z oslovených nechtěl říci, co přesně bylo obsahem zmiňovaných schůzek. Když však policisté odposlouchávali Švachulu, Talabaniho a spol., zjistili, že jejich pozornost upoutaly IT projekty spojené s chytrým městem, takzvaným Smart City. Právě tuto agendu má ve svém portfoliu městská společnost Brněnské komunikace.

Její ředitel Luděk Borový ale odmítá, že by se o tom s Talabanim a spol. kdy bavil. Řešili prý jen zmiňovanou ostrahu objektů. „Kromě tohoto kontaktu jej nezná, natož aby s ním řešil jiné záležitosti, a už vůbec ne projekty Smart City. K ostatním otázkám pan Borový může pouze sdělit, že se o těchto záležitostech dozvěděl až z médií,“ dodala mluvčí brněnské společnosti Navrátilová.

Reklama

Související témata:

Doporučované