Hlavní obsah

Byl Klausem a dvakrát Hamletem. „A za Hitlera jsem si nechal zvýšit honorář,“ říká Jaroslav Plesl

Rozhovor s Jaroslavem Pleslem nejen o Hamletovi na Letních shakespearovských slavnostech.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Žádný jiný herec na světě nehrál ve dvou různých představeních hlavní postavu světového dramatu číslo jedna – Hamleta. Herci Dejvického divadla a hlavní tváři letošních Shakespearovských slavností Jaroslavu Pleslovi, který přijal Výzvu Jiřího Kubíka, se to podařilo. I když, jak říká v rozhovoru, po roli Hamleta vlastně nikdy netoužil.

Článek

Je těžší hrát Hamleta pod širým nebem, nebo nastudovat roli Václava Klause v televizním seriálu České století? „Obě role byly pro mě velké výzvy,“ říká v rozhovoru Jaroslav Plesl. A mimo jiné popisuje, jak v případě Klause bylo těžké postavu zahrát, aniž by sklouzla do karikatury.

„Přišel za mnou režisér Robert Sedláček a řekl mi: Musíš začít víc mňoukat. Bylo to docela těžké. Když už se lidi ze štábu začali pochichtávat, tak jsme věděli, že už je to moc,“ vzpomíná Plesl na jednu z těžkých rolí.

Jaroslav Plesl v roli Václava Klause v seriálu Roberta Sedláčka České století.

V současné době jej naplno zaměstnává role Hamleta, kterou hraje v rámci Letních shakespearovských slavností v Praze, Brně a Ostravě. Pro Plesla je teď role o to těžší, že ji ještě před šesti lety hrál v jiném překladu a jiném nastudování v Dejvickém divadle: „Mozek je tak geniální zařízení, že i když jsem si nejprve na žádnou repliku nevzpomněl, tak jakmile jsem se začal pohybovat po jevišti, tak mi mozek začal posílat ty původní věty a kolegy herce jsem tím na generálkách pravidelně rozhodil.“

Jak se mu líbí moderní úprava Hamleta, kdy vzkaz od zemřelého krále nedostane od jeho ducha na hradě Elsinoru, ale vyzvedne si ho ze záznamníku svého telefonu a kdy posílá vzkazy Ofélii prostřednictvím SMS zpráv? Jaké je vůbec publikum na letních slavnostech? I o tom mluví Jaroslav Plesl ve Výzvě redakce Seznam Zprávy.

Foto: Agentura Shock

Jaroslav Plesl v roli Hamleta na Letních shakespearovských slavnostech.

Reklama

Doporučované