Hlavní obsah

Byl nejmocnější ředitel v zemi. Čím se dnes živí bývalý šéf ČEZ Martin Roman

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Co dnes dělá Martin Roman? Prozrazuje on sám v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Exkluzivní rozhovor: Čím se zabývá po návratu ze studií v Londýně, do čeho investuje a jak by změnil české školství?

Článek

Po třech letech, co definitivně opustil energetickou společnost ČEZ, se kdysi nejmocnější tuzemský manažer začíná objevovat na veřejnosti jen zvolna. Dlouho se držel v ústraní, a pokud se sedmačtyřicetiletý Martin Roman rozhodne promluvit, pak vystupuje úplně v nové roli: filantropa, propagátora čtení a hlavně reformátora českého školství.

Jako v tomto případě exkluzivního rozhovoru, který poskytl redakci Seznam Zprávy.

Vzdělávání je také jediné téma, o němž je ochoten médiím poskytovat rozhovory. „Energetiku dnes sleduju už jen po očku. Je to pro mě dnes už historie. Ten obor se nyní nachází ve velmi komplikované situaci," říká muž, který byl v ČEZ sedm let generálním ředitelem (2004 až 2011) a pak ještě dva roky šéfem dozorčí rady (2011 až 2013).

Schovaný před Babišem?

Martin Roman říká, že nemá moc možností, kam investovat, aby nebyl nařčen z konfliktu zájmů. Kromě toho mu nepřeje současná politická konstelace a úspěch hnutí Andreje Babiše, který vždy Romana označoval za symbol korupce. „Já se dnes věnuji školství a myslím, že to není něco, do čeho tito mocní chtějí sami vstupovat," odpověděl Roman na otázku, zda se dnes musí držet v ústraní a cítí se sám v nemilosti, když zrovna vládne Babiš.

Jeho éra v čele ČEZ je dodnes hodnocena rozporuplně. Když po úspěšných misích v Jance Radotín a plzeňské Škodovce nastoupil v roce 2004 jako pětatřicetiletý do křesla generálního ředitele energetické firmy, její akcie měly hodnotu 350 korun. Pak na burze letěly prudce vzhůru až k 1400 korunám, a to díky vysokým cenám elektřiny a rozšíření firmy o regionální distributory.

Foto: Patria

Vývoj cen akcií ČEZ

Pak skončila éra rekordních zisků. Začal postupný pád. Ovšem křeslo ho nestály sporné investice ČEZ na Balkáně nebo rozprodej některých částí skupiny či nadstandardní vztahy s politiky a lobbisty. Romana k rezignaci přimělo až odhalení MF Dnes v roce 2011 o jeho skrývaném angažmá při privatizaci plzeňské Škodovky. Premiér Petr Nečas ho sice ještě ponechal v roli předsedy dozorčí rady ČEZ, ovšem tento post opustil symbolicky po sněmovních volbách v říjnu 2013, které k moci přivedly jeho největšího kritika Andreje Babiše.

Nedávno se Roman vrátil ke studiím - uplynulé dva roky strávil na prestižní pedagogické fakultě University College v Londýně.

Student s batůžkem v Londýně

„Měl jsem tam normální studentský život. S výjimkou, že jsem měl s sebou rodinu, ale chodil jsem s batůžkem. Já jsem dělal řádné magisterské studium. A získal jsem titul, takže jsem MA effecting learning and teaching, magistr efektivního učení a vzdělávání. Byl jsem jediný neučitel v tom ročníku," vypráví Roman v rozhovoru pro Seznam Zprávy (pusťte si ho ve videu v tomto článku). „Studium bylo zakončeno dizertací, kterou jsem napsal na téma, jak nastartovat kontinuální profesní vzdělávání učitelů."

Martin Roman je dnes nejviditelnější jako mecenáš a předseda správní rady úspěšné privátní základní školy a gymnázia PORG, která působí v Praze a Ostravě, a i přes vysoké školné (50 až 127 tisíc korun ročně) si užívá vysokého převisu poptávky.

Nový PORG, základní škola a gymnázium Martina Romana.

Kromě toho zhruba deset milionů korun ročně dává do projektu Čtení pomáhá, kde platí padesátikorunu každému dítěti, které přečte knihu a krátkým testem na internetu prokáže, že ji četlo. Třetí filantropickou aktivitou je Nadace Martina Romana, jež poskytuje především příspěvky na vybrané studentské či pedagogické projekty. A nejnověji se chystá vydávat knihy pro učitele, které jim prý pomohou zlepšit a ulehčit práci.

Nejprve nemovitosti...

Ovšem v manažerském důchodu se zabývá nejen dobročinností, z Martina Romana je dnes také investor v nejrůznějších oblastech. „Celé školství je vlastně koníčkem. Takže musím být nějakým způsobem aktivní i ekonomicky, abych si mohl dovolit tyto věci podporovat. Snažím se mít projekty, které nemají nic společného se státem. Většinou jsou to oblasti nemovitostí a informačních technologií," říká Roman.

Martin Roman je dnes považovaný za miliardáře (jednotky miliard), který získal stamiliony korun z lukrativního opčního programu na akcie ČEZ. Spolu s dalšími kapitány energetického kolosu nebo Škody Holding bydlí v luxusní vilové osadě v Chuchli na okraji Prahy, které rád říká „kibuc", což je označení pro samostatné osady v Izraeli.

Se svými penězi se Roman nejprve vrhnul do realitního byznysu, k čemuž si vybral pražské sídliště Lužiny, kde jeho manželka Lenka Romanová v roce 2011 koupila staré obchodní centrum a přestavěla v moderní. Romanovým tam pak ale nevyšel další krok v záměru, když pro stavbu několika věžáků okolo centra nezískali potřebná povolení.

Obchodní centrum Lužiny manželů Romanových.

...pak milovaný Špindl...

Do realitního byznysu můžeme zařadit i známou Romanovu zálibu v největším tuzemském lyžařském areálu v Krkonoších. Nad Špindlerovým Mlýnem si v roce 2010 koupil od státu za třináct milionů korun bývalou vládní rekreační chatu Slunečná, na jejímž místě si postavil velký dřevěný srub. „Mám ke Špindlerovu Mlýnu dlouhodobě velmi blízký vztah, trávím zde s rodinou mnoho víkendů v zimě i v létě. Dlouho hledám vhodný objekt nebo pozemek," vysvětloval to tehdy.

Významnější ale je, že se ve Špindlu podílí na investici do provozování sjezdovek, které sportovní svazy pronajaly finančníkům sdruženým ve společnosti Melida. O Romanově angažmá v lyžařském areálu se dlouho spekulovalo, ale exšéf ČEZ teprve loni svou účast přiznal. Oficiálně totiž Melidu, která areál do pronájmu získala, vlastnila zčásti skupina J&T, respektive její projekt Tatry Mountain Resorts. Roman přiznal, že v Melidě má opci na minoritní podíl.

...a nakonec informační technologie

Po developerských projektech se Roman rozhodl investovat do moderních technologií. Spojil se se skupinou Touzimsky Kapital Holding založenou ve švýcarském Curychu, v níž je partnerem Jan Veverka, někdejší liberecký zastupitel za ODS a spolupracovník exředitele Českých drah Petra Žaludy nebo bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. Tato skupina má třeba podíl ve firmě Big Board, největší české společnosti v oblasti venkovní reklamy.

Martin Roman konkrétně nejdřív vložil peníze v roce 2012 do společnosti Touzimsky Airlines, jež investuje do elektronického vyhledávače leteckého spojení, a prodejce letenek SkyPicker.com, letos přejmenovaného na Kiwi.com. A v roce 2015 pak také do společnosti Touzimsky IT, která se zaměřuje na vývoj elektronických platebních systémů.

Reklama

Doporučované