Hlavní obsah

Byl tam chaos a nebylo nic vidět, říká o tragickém požáru hasič z Vejprt

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Při požáru domu pro postižené ve Vejprtech zemřelo osm jeho klientů.

Reklama

V neděli brzo ráno začalo hořet v domově pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. Dobrovolný hasič popsal, co se tam dělo.

Článek

Milanu Suchánkovi, veliteli dobrovolných hasičů ve Vejprtech, přišla v neděli ve 4:46 hodin SMS. Psali mu, že v místním domově pro postižené hoří.

On a dalších dvanáct hasičů z jeho jednotky byli u požáru jako první ještě před pátou hodinou.

„My jsme tam byli do pěti minut. Ze sbornice to k domovu máme asi kilometr,“ řekl pro Seznam Zprávy Suchánek. Upřesnil tak zároveň informaci premiéra Andreje Babiše, že hasiči byli na místě za deset minut.

Když přijeli k požáru domova, byli někteří jeho klienti už venku z budovy, řada z nich ale podle Suchánka byla ještě uvnitř.

„Měl jsme kluky v dýchacích přístrojích a ti klienty vytahovali ven. My jsme je pak transportovali do druhé budovy,“ popsal velitel dobrovolných hasičů ve Vejprtech. „Ven se nám podařilo dostat šestaadvacet, osmadvacet lidí. Byl tam takový chaos. Řekli nám, že tam mají být čtyři lidé a pak jich tam bylo osm. Někdo se schovával za rohem, další kluci našli uvnitř,“ uvedl.

Některé lidi se jim však už zachránit nepodařilo. „Bohužel někteří, co jsme tahali ven, už byli mrtví. Nebyl na nic čas, jen dostat ty lidi z budovy,“ popsal Suchánek.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Policejní vyšetřovatel na místě požáru ve Vejprtech.

Mimořádná událost ve Vejprtech má tragickou bilanci. Celkově osm lidí zemřelo – jde o klienty tohoto domova, další čtyři mají vážná zranění. Dva jsou pak v ohrožení života.

Velitel hasičů z Vejprt také řekl, že shořela celá společenská místnost v domově pro postižené. „Celá ta budova je zakouřená. Byla tam špatná viditelnost. Byl to jeden z nejtěžších zásahů, co jsem jako velitel jednotky zažil,“ podotkl.

Proč hořelo, ale Suchánek neví. „My jsme udělali svoji práci, uhasil jsme oheň. Pak už to zůstalo na vyšetřovatelích,“ dodal.

Reklama

Doporučované