Hlavní obsah

Byl to atentát, potvrdilo vyšetřování smrtícího útoku na české vojáky

Reklama

Sebevražedný atentátník, který zabil tři české vojáky v Afghánistánu, nebyl sám. Potvrdila to zpráva o šetření incidentu ze začátku srpna.

Článek

Útok byl podle české armády předem připraven. ČTK to řekla mluvčí Generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Atentát vyšetřovala komise náčelníka Generálního štábu, podle Cyprisové své šetření ukončila. „Celková zpráva o šetření incidentu je utajovaná. Můžeme potvrdit, že útok sebevražedného atentátníka byl dopředu naplánován a útočník nebyl sám,“ sdělila. Na případu i nadále pracují vojenští policisté, kteří jsou součástí českého kontingentu v Afghánistánu.

Útok na hlídku složenou z českých, amerických a afghánských vojáků se uskutečnil v neděli 5. srpna. Sebevrah se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly. Tři Češi - Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek - zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří v době výbuchu ještě byli v obrněných vozidlech.

Čeští vojáci nyní i téměř tři týdny po sebevražedném útoku nevyjíždí na hlídky z bagrámské vojenské základny. Na starosti mají ochranu jejího vnitřního území. Kdy se opět zapojí do ostrahy základny, záleží na rozhodnutí velitele spojenecké mise Johna Nicholsona.

Atentát nyní vyšetřuje Vojenská policie.

Všichni tři zabití příslušníci zahraniční jednotky byli po převozu těl pohřbeni s vojenskými poctami ve svých domovech.

Reklama

Doporučované