Hlavní obsah

„Byl to cílený útok ze zahraničí,” říká náměstkyně Schillerová o webu Účtenkovky, který napadli hackeři

Alena Schillerová v Seznam Zprávách o výpadku webové stránky loterie Účtenkovka.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Výpadek webových stránek loterie Účtenkovka, kde se ve středu měly objevit výsledky prvního slosování, způsobil útok hackerů. Stránky byly asi hodinu a půl nefunkční a ministerstvo muselo výsledky zveřejnit na svém vlastním webu.

Článek

Stránky se podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové staly terčem takzvaného DDos útoku. „Mám informace od naší dodavatelské firmy, která situaci okamžitě analyzovala. Jednalo se o cílený útok přicházející z IP adres ze zahraničí, které přehltily server a v podstatě ho znepřístupnily,” říká Schillerová s tím, že pokud by situaci přirovnala k trubce, kterou data přichází, tak ta byla „směrem tam” ucpána. „Ale máme stoprocentně potvrzeno, že žádným způsobem nebyla ohrožena osobní data hráčů,” dodává.

Ministerstvo teď celou situaci řeší s dodavatelskou firmou a chce po ní podrobnou analýzu, ale také záruky, že se podobná situace nebude třeba při příštím losování opakovat. „Je to jejich zodpovědnost, my jsme je vysoutěžili v otevřeném výběrovém řízení,” dodává Schillerová.

Jednadvacet tisíc výherních kódů z účtenek vylosovala společnost Sazka pomocí generátoru náhodných čísel. Lidé mohli získat výhry od stokoruny až po jeden milion korun. Jména výherců Ministerstvo financí nezveřejní, pokud si to sami nebudou přát.

Reklama

Doporučované