Hlavní obsah

Byl to dárek od Pelty. Teď raději bývalá náměstkyně zájezd na Maledivy doplatila

Bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová zaplatila za zájezd od sportovního bosse Pelty.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Pokračuje vyšetřování tzv. kauzy Pelta, v níž jde o podivné rozdělování dotací na sport.

Článek

Bývalá náměstkyně na Ministerstvu školství Simona Kratochvílová, obviněná z manipulování státních dotací do sportu, dodatečně doplatila zájezd, který loni na podzim dostala jako dar od někdejšího šéfa fotbalového svazu a spoluobviněného v případu, Miroslava Pelty.

Šlo o cestu za 200 tisíc korun na Maledivy, na kterou se Kratochvílová vydala letos v březnu. V květnu pak byla spolu s Peltou kvůli rozdělování dotací zatčena a několik měsíců stíhána ve vazbě. Výlet do exotiky byl jednou z indicií případu, který policie rozplétá.

Kratochvílová cestu vyrovnala ještě v době, kdy byla ve vazbě. Částku fakticky uhradil její advokát.

Obhájce Petr Schopf nechtěl informace pro Seznam komentovat. Peltův právník Bronislav Šerák je nepopřel, ale s komentářem odkázal právě na advokáta Kratochvílové.

Znalci trestního práva nejsou jednotní v názoru, zda tento krok - dodatečné zaplacení zahraničního zájezdu - může vylepšit pozici Kratochvílové v jejím případu.

Třeba advokát Marek Nespala říká, že v takovém případě je nutné posuzovat nejen motivaci obviněné, ale i další souvislosti kauzy. Podle dalšího obhájce Václava Vlka podobné případy běžně končí obviněním z přijetí úplatku.

Jak je známo, Peltu policisté stíhají za to, že Kratochvílovou údajně naváděl, aby ovlivnila přidělení peněz z Ministerstva školství na konkrétní projekty. Na nich se s ní předem dohodl.

Pelta nezval lidi, kteří mohli být fotbalovému hnutí prospěšní - například rozhodovali o veřejných penězích do sportu - na cesty do ciziny výjimečně.

Většinou šlo o kratší zájezdy za fotbalovými zápasy - jako v případě ředitelky odboru sportu na pražském magistrátu Soni Fáberové. Ta letěla s reprezentací na konci března jako host do San Marina. Policie v dotačním případu také navštívila její kancelář, avšak Fáberová nebyla obviněna.

Do San Marina na fotbalový zájezd tehdy cestovalo několik desítek lidí, dceřinou společnost Fotbalové asociace - Fotbal Travel - přišel celkově na více než 4,7 milionu korun.

Seznam zjistil, že při vyšetřování dotační kauzy se v této souvislosti ptají policisté na řadu vlivných jmen.

Reklama

Doporučované