Hlavní obsah

Byl to mžik a pak davové šílenství, popsala Češka chvíle smrti v Barceloně. Unikla o pár metrů

Svědectví přímo z místa.Video: Kamila Bejlková

 

Svědectví Soni Procházkové, která přežila teroristický útok v centru Barcelony.

Článek

Na La Ramble, nejrušnější třídě katalánské metropole, začínal jejich vysněný prodloužený víkend. Petr a Soňa Procházkovi měli v Barceloně strávit pár dní a čtvrtek byl tím prvním.

Jenže pak se třicet metrů od českého páru odehrál jeden z nejtragičtějších útoků teroristů v evropských městech od počátku éry, kdy šílenci útočí nákladními nebo osobními auty.

Na La Rambla podle posledních údajů zemřelo nejméně 13 lidí, včetně dětí, a dalších deset je v ohrožení života.

Vývoj v Barceloně sledujeme online:

„Seběhlo se to velmi rychle. Silný náraz, křik lidí, okamžitě velký zmatek. Během chvilky nás natlačili do blízkého obchodu, tam jsme museli zůstat asi hodinu,“ popsala Seznamu Procházková svou drsnou první zkušenost s terorismem.

Co se stalo, jí došlo do deseti minut. Měla vlastně štěstí, že utrpěla jen odřeniny v davu, který prchal pryč. Od místa, kde pachatel najel do lidí, byla velmi blízko. „Policisté tam byli rychle. Lidé okamžitě sáhli po mobilech a začali zjišťovat, co se stalo. Hodně lidí plakalo,“ vylíčila česká turistka.

Záběry z místa teroristického útoku v Barceloně:

Záběry z místa útoku.Video: Kamila Bejlková

Z Barcelony zatím neodjíždějí, ale je to spíš pragmatické rozhodnutí. Půlka hotelu, v němž bydlí, okamžitě zrušila svůj pobyt a odjela na letiště. Teď na něm bude těsno a ne každý se hned dostane do letadla směrem domů.

„Ano, zůstáváme tady,“ potvrdila.

Videorozhovor s českou svědkyní barcelonského útoku si pusťte ve videu nahoře.

Související témata:

Doporučované