Hlavní obsah

Byl to útok cizí státní moci, uvedl NÚKIB k napadení serverů ministerstva zahraničí

Foto: MZV ČR

Ruská rozvědka GRU zaútočila podle diplomatických zdrojů na české ministerstvo zahraničí.

Reklama

aktualizováno •

Na české ministerstvo zahraničí zaútočili hackeři. Podle informací Deníku N šlo o ruskou rozvědku GRU.

Článek

Červnový útok na servery ministerstva zahraničí byl řízený státní mocí. Takový je závěr Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Aktuální situací v oblasti kybernetické bezpečnosti v České republice se dnes zabýval senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. A právě ve svém usnesení z informací od NÚKIB vycházel.

NÚKIB se prostřednictvím svého mluvčího Radka Holého nechtěl k případu vyjadřovat. „Usnesení výboru bereme na vědomí,“ řekl ČTK.

„Senát proto doporučuje vládě, aby tyto incidenty brala s nejvyšší vážností. Dále ji vyzývá, aby věnovala veškerou pozornost a rozpočtové prostředky k posílení kybernetické bezpečnosti a k předcházení podobným útokům,“ stojí v usnesení, pod kterým je podepsaný předseda výboru Pavel Fischer.

Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše pro Český rozhlas Radiožurnál se útokem bude po skončení vládních prázdnin, tedy od příštího týdne, zabývat Bezpečnostní rada státu. Ta řešila i minulé útoky.

Babiš podle Radiožurnálu odmítl, že by se útoky týkaly obecně českých ministerstev. „Je potřeba, aby to pan ministr (zahraničí) řešil a aby NÚKIB konkrétně doporučil, jak tomu zabránit. Není to plošný problém, je to problém ministerstva zahraničních věcí,“ uvedl Babiš. Ministerstvo zahraničí vede Tomáš Petříček z ČSSD.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se odborníci kybernetickým útokem zabývají už delší dobu. „Na řešení situace na ministerstvu zahraničních věcí se již několik měsíců intenzivně pracuje v součinnosti ministerstva zahraničních věcí, ministerstva vnitra a Národní agentury pro komunikační a informační technologie,“ napsal Hamáček ČTK bez bližších podrobností. V souvislosti s jednáním o státním rozpočtu dnes Hamáček uvedl, že bude požadovat 600 milionů korun navíc na kybernetickou bezpečnost.

Deník N už dříve napsal, že podle diplomatických zdrojů stojí za útokem ruská rozvědka GRU. Tuto informaci usnesení senátního výboru neuvádí. „Tyto informace nebudeme komentovat,“ odmítla dotaz Seznamu mluvčí resortu Zuzana Štíchová. Podle informací Seznamu jde o informaci v utajovaném režimu.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan na Twitteru vyzval k okamžitému svolání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. „Tohle špionství nesmí zůstat bez odezvy,“ napsal poslanec na svém profilu.

Ke kritice se připojil i předseda opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil. Ten vyčítá vládě, že škrtá výdaje na úkor NÚKIB, který se kybernetickou bezpečností zabývá, a podceňuje přitom situaci.

Reklama

Doporučované