Hlavní obsah

Byl to zázrak, přiznal zachráněný kluk z jeskyně na první tiskové konferenci

Fotbalisté čekali na záchranu dva týdny.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Trenér a všech dvanáct thajských fotbalistů byli propuštěni z nemocnice poté, co strávili více než dva týdny uvězněni v jeskyni. Jeden z nich vysvobození popsal jako zázrak.

Článek

Všech dvanáct mladých fotbalistů z Thajska včetně jejich trenéra bylo ve středu propuštěno z nemocnice Chiang Rai Prachanukroh u hranic s Borneem. Po propuštění do domácí péče je čekala tisková konference, kde je mohli novináři vyzpovídat.

„Byl jsem překvapen, že potápěči byli Britové. Zmohl jsem se jen na ahoj,” uvedl čtrnáctiletý Adul Sam-on, který jako jediný z týmu umí anglicky.

Fotbalisté s trenérem zmizeli 23. června poté, co při procházce vlezli úzkou průrvou do jeskynního komplexu Tham Luang. Ten ale byl záhy zatopen monzunovým deštěm a skupina zde zůstala uvězněna. Nalezena byla až 10. července, kdy se záchranáři navzdory náročným podmínkám rozhodli jednat. Dle výpovědí skupina přežila jen díky vodě, která padala z vršku jeskyně a která byla díky minerálům nezávadná.

Na její záchraně se podílely desítky zachranářů z různých zemí. Práce ale ztěžovala hlavně tma a nedostatek kyslíku uvnitř komplexu. Zde zahynul jeden z potápěčů. Pomoci chtěl například i zakladatel automobilky Tesla Elon Musk. Ten záchranářům nabídl jednu ze svých miniponorek, ti ji ale odmítli.

Psychologové doporučili rodinám dětí neposkytovat médiím rozhovory. Děti v rámci tradice pravděpodobně stráví nějaký čas v jednom z buddhistických chrámů.

Reklama

Související témata:

Doporučované