Hlavní obsah

Co se teď odehrává na základně? „Kluci nyní nesmí přestat plnit nové úkoly,” popisuje veterán z Afghánistánu

Výsadkář Ivo Zelinka o obětech sebevražedného útoku v Afghánistánu.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Myslím na jejich rodiny, v jaké situaci se nachází, ale zároveň jsem voják. Takže myslím na to, co se honí v hlavách klukům, kteří tam musí plnit úkoly a fungovat dál,” říká elitní voják Ivo Zelinka.

Článek

Podplukovník Ivo Zelinka, člen 43. výsadkového praporu Chrudim, byl u úmrtí našeho prvního vojáka, který zemřel na misi v Afghánistánu. Čtveřici výsadkářů, která tam položila život v roce 2014, zase osobně dobře znal. Jak tyto události ovlivní život a chod celé mise, do jaké míry to na ostatní vojáky působí? Souhlasí s vyjádřením prezidenta republiky a současně nejvyšším velitelem ozbrojených sil Milošem Zemanem, že smrt českých vojáků nesmí odradit od boje s terorismem.

„Dám jeden příklad z mé vlastní mise, kde jsme přišli o vojáka. Velitel tehdy svolal výsadkářskou poradu, řekli jsme si, co se stalo, druhý den se normálně vyjelo a plnily se další úkoly. Tenkrát mě to překvapilo, ale dnes bych to udělal stejně,” tvrdí elitní voják a dodává, že sebevražedným útokům se skutečně nedá účinně bránit. „Musí tam být míra štěstí, ta tam bohužel tentokrát nebyla,” uzavírá podplukovník Ivo Zelinka.

Jak sofistikované způsoby a techniku protivník používá a zda je Afghánistán pro vojáka rizikovější zahraniční mise než například Irák nebo Mali, vysvětlil pro TV Seznam bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka z Univerzity obrany:

Odborník Lukáš Dyčka o bezpečnosti na misích v Afghánistánu.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované