Hlavní obsah

„Byl za mnou Krula.“ Před triumfem Sparty úkoloval Berbr rozhodčího

Foto: Profimedia.cz

Snímek je z ceremoniálu zápasu o český Superpohár v roce 2016. O finále Mol Cupu v letošním roce si Roman Berbr s Pavlem Královcem povídali po telefonu.

Reklama

aktualizováno •

Roman Berbr se před finále Mol Cupu mezi Libercem a Spartou zajímal o to, kdo bude zápas řídit jako rozhodčí. Před zápasem pak se sudím Pavlem Královcem tajuplně hovořil. A zmínil přitom schůzku se sparťanským funkcionářem Krulou.

Článek

Z policejních dokumentů začínají vyplouvat dosud skrývané záležitosti spojené s temným zákulisím českého fotbalu. Web efotbal.cz se dostal k té části spisu, která monitoruje činnost Romana Berbra, v té době místopředsedy Fotbalové asociace ČR, v souvislosti s letošním finále Mol Cupu mezi Slovanem Liberec a pražskou Spartou.

Utkání se hrálo 1. července 2020 v Liberci, Sparta v něm zvítězila 2:1. Získala díky tomu trofej a posléze díky příznivé souhře okolností i právo přímé účasti ve skupině Evropské ligy. Liberec se letos do této soutěže UEFA díky ligovému umístění podíval také, ale musel si předtím vybojovat právo startu v kvalifikaci.

Trval na žluté kartě

Podstatné je, že se hlavní sudí Pavel Královec dopustil v průběhu finálového utkání hrubé chyby, když ve 31. minutě utkání udělil Martinu Frýdkovi místo červené jen žlutou kartu. A to poté, co hráč Sparty šlápl na ležícího protihráče Tomáše Malínského. Kolega od systému VAR vyzval Královce k tomu, aby svůj verdikt zvážil pohledem na monitor. Královec si však trval na udělení žluté karty. Sparta tedy pokračovala v plném počtu hráčů a v utkání nakonec zvítězila.

Komise tento verdikt vytkla Královcovi jako chybný. On sám se vyjádřil, že chyboval. Ve zbytku sezony už ho komise k dalším zápasům nenasazovala. Od nového soutěžního ročníku už se ale v nominacích začal znovu objevovat.

To vše získává trochu jiné kontury po zjištění, které přinesl efotbal.cz. Web s odkazem na policejní dokumentaci, k níž se dostal, uvádí že už devět dní před finále, tedy 22. června, volal Roman Berbr místopředsedovi komise rozhodčích Martinu Wilczekovi. A ptal se ho, jestli už na finále komise někoho nominovala. Wilczek hlásil, že nasadili „naši jedničku“, tedy mezinárodního sudího Pavla Královce.

Co následuje? Berbr vzápětí telefonuje Královcovi. S tím, že se má u něj zastavit.

O tři dny později, ve čtvrtek 25. června, volá Berbr Královcovi znovu. Do telefonu říká: „Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí byl za mnou Pepa Krula.“

Josef Krula je bývalým rozhodčím, posléze členem komise rozhodčích, nyní je pracovníkem pražské Sparty.

U Berbra se podle citace z odposlechu Josef Krula zastavil patrně v pondělí 22. června, tedy v den, kdy Berbr volal Wilczekovi a začal zjišťovat, kdo finále píská. Můžeme se jen domnívat, že schůzka, k níž si hlavního rozhodčího pozval, neproběhla. A tak Berbr Královce 25. června takto instruoval jen po telefonu.

Zopakujme, že použil formulaci: „Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí byl za mnou Pepa Krula.“

Královec odpovídá, že to chápe.

A Berbr dovysvětluje: „Jenom ho potřebuju, ho pozdravuj potom. A ze zbytku udělej suchej hajzl.“

Královec na to odpovídá, že „jim to nedělá problém“. A dodává: „Ať mají o čem psát.“

Celá ta debata se dá jistě interpretovat mnoha způsoby. Nicméně z kontextu vyplývá, že si Berbr po schůzce s Josefem Krulou zjistil, kdo je nominován na finále poháru. A před Královcem řekl, že od něj potřebuje politickou věc. S odkazem na to, že za ním byl sparťanský činovník Josef Krula.

Roman Berbr tráví nyní čas ve vyšetřovací vazbě, neboť je společně s 19 dalšími osobami obviněn z několika trestných činů, které se mimo jiné týkají manipulací fotbalových utkání.

Krula: Nebudu to komentovat

Pavel Královec bude dnes večer řídit utkání Ligy mistrů mezi Chelsea a Krasnodarem. Reportér Seznam Zpráv ho tedy nechtěl rušit v koncentraci na utkání.

Dovolal se ale Josefu Krulovi, který je na webu Sparty zmíněn jako její sportovní manažer. V minulosti působil i coby mezinárodní sekretář Sparty. Zastupoval ji v minulosti například při losování evropských pohárů.

Krulovo vyjádření ke schůzce s Romanem Berbrem před finále poháru bylo kratičké: „Nevím o tom, že bych měl být zmíněn v nějakém vyšetřovacím spisu. A víc celou věc nebudu komentovat.“ Na dotaz, zda se s Berbrem sešel a co řešili, znovu odpověděl: „Jak jsem řekl, víc to nebudu komentovat.“

Foto: Profimedia.cz

Funkcionář Sparty Josef Krula (vlevo) v rozhovoru s Adolfem Šádkem, činovníkem Viktorie Plzeň. V kontaktu s Romanem Berbrem byli zjevně oba.

Setkání s Josefem Krulou tak trojlístek kontaktů tří nejsilnějších českých klubů s Romanem Berbrem svým způsobem kompletuje.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy zmínil nedávno Jan Nezmar, bývalý sportovní šéf Slavie, že se doslechl o tom, že jeho jméno vyšetřovací spis také obsahuje. Prý ve spojitosti s obsazením rozhodčího Petra Ardeleanu na ligové utkání Slavia-Olomouc (více zde). Šlo o duben 2019.

Staršího data, z února 2013, je pak policií zachycená komunikace mezi Berbrem a plzeňským šíbrem Adolfem Šádkem. Ten nechtěl „toho poldu, ale Karla H.“. Lze spekulovat, že šlo o nasazení rozhodčího Karla Hrubeše na utkání s Baníkem Ostrava (více zde).

Policie zatím obvinila 20 osob, včetně Romana Berbra, z ovlivňování zápasů druhé a třetí nejvyšší soutěže. Jak vyplývá z případů spojených s Janem Nezmarem, Adolfem Šádkem a Josefem Krulou, nebylo podle všeho výjimečné, když o rozhodčích hovořili s Romanem Berbrem i zástupci klubů bojujících o klíčové trofeje, tedy o vítězství v lize nebo v Mol Cupu.

Večer vydal k případu, který je spojen se jménem Josefa Kruly, své stanovisko i klub AC Sparta Praha:

Reklama

Doporučované