Hlavní obsah

Byla to klukovina, měl by se omluvit. Babiš podržel Vondráčka a jeho koncert na pultíku Sněmovny

Andrej Babiš okomentoval Vondráčkův večírek v sále Sněmovny.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Opozice chce, aby předseda Poslanecké sněmovny z hnutí ANO Radek Vondráček složil svou funkci. V pátek se pokusí vyvolat o tom rozpravu na půdě dolní komory.

Článek

Předseda dolní komory a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček by se měl omluvit za to, že v roce 2017 na předsednickém pultu v Poslanecké sněmovně při večírku hrál na kytaru a zpíval, řekl českým novinářům v USA premiér Andrej Babiš (ANO).

Na večírek, při kterém v sále Poslanecké sněmovny Radek Ondráček se stranickým kolegou Miloslavem Janulíkem stojí na předsednickém pultu a hrají na kytary, upozornil Seznam ve čtvrtek dopoledne.

Opoziční poslanci Vondráčka kritizují, Miroslava Němcová (ODS) či předseda TOP 09 Jiří Pospíšil jej vyzvali k rezignaci. Vondráček v rozhovoru pro Seznam odmítl, že by udělal něco špatně, naopak je na svůj počin pyšný. A nepovažuje to za znevážení parlamentu.Podrobněji v přiloženém textu:

Na večírku, který se podle Vondráčka konal v říjnu 2017, zahrál tři písně společně s poslancem Miloslavem Janulíkem (ANO).

„S kolegou jsme kdysi – to jsem ještě nebyl předseda (Sněmovny) – využili toho, že jednací sál byl před volbami během totální rekonstrukce mimo běžný provoz, koberce vytrhané, lavice před lakováním,“ napsal Vondráček na Facebooku. „Ani Sněmovna z nás tu Moravu zkrátka nedostane,“ doplnil. Vondráček je z Kroměříže, Janulík z Valtic na Břeclavsku.

Podle premiéra Babiše to byla klukovina, kterou ale považuje za nevhodnou. S Vondráčkem mluvil a předpokládá, že se omluví.

„Samozřejmě to nevypadá dobře. Asi toho teď lituje, si myslím,“ řekl Babiš. „Myslím, že by se měl omluvit, vysvětlit to,“ doplnil.

Nejde ale podle něj o něco zásadního, co by ovlivnilo život občanů. K výzvám opozice k rezignaci uvedl, že „opozice nemá co dělat, tak vždycky něco žádá“.

Anketa

Považujete chování Radka Vondráčka za přijatelné?
Ano
48 %
Ne
52 %
Celkem hlasovalo 41515 čtenářů.

Vondráčka ostře kritizovala například bývalá šéfka dolní komory Miroslava Němcová z ODS.

V prohlášení napsala: „Zveřejněné fotografie z mejdanu ANO ve Sněmovně jsou projevem neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru, kde se odehrávaly mimořádné události naší historie. Fotografie a následná reakce předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země. (…) Neznám zemi, kde by něco podobného bylo možné. Jedinou možnou reakcí je rezignace předsedy Sněmovny na svou funkci.“

Jak Vondráčkův přešlap komentují další poslanci?Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Vondráčka k odstoupení vyzval také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Poskakující poslanci hnutí ANO po předsednické lavici Poslanecké sněmovny je absolutní neúcta k ústavním institucím. Jako politik se stydím a za tyhle nechutné papaláše se omlouvám,“ napsal.

Na tiskové konferenci poznamenal, že by Vondráček měl vyvodit politické důsledky a odstoupit. Jeho chování je podle Pospíšila mimořádně nedůstojné. TOP 09 bude podle předsedy s dalšími stranami navrhovat, aby se Sněmovna kauze mimořádně věnovala.

Pospíšilova stranická kolegyně Markéta Pekarová Adamová na Twitteru k události napsala, že by byla ve většině vyspělých zemí důvodem k odstoupení. „U nás se pan Vondráček ani neomluvil, naopak se k tomu poměrně hrdě hlásí a přijde mu to normální,“ dodala. Novinářům později řekla, že by se k situaci mělo postavit čelem hnutí ANO, když Vondráček nedokáže vyvodit osobní odpovědnost.

„Někomu to možná přijde úsměvné. Mně symbolické pro vládu ANO. Arogance moci. ‚My můžeme všechno. A ještě se za to nestydíme.‘ Umíte si tohle představit v jakékoliv civilizované zemi?“ uvedl na Twitteru první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek na Twitteru poznamenal: „Takto se chovali bolševici po dobytí Zimního paláce.“

Reklama

Související témata:

Doporučované