Hlavní obsah

Byla to má chyba, omlouvám se, řekl Zuckerberg před senátory při slyšení v kauze úniku dat Facebooku

Mark Zuckerberg navštívil americký Senát. Video: AP

 

Reklama

Zástupci amerického Senátu měli v úterý příležitost vyzpovídat zakladatele Facebooku. Zanechali však především dojem toho, že technologiím 21. století už příliš nestačí.

Článek

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg v úterý americkému Senátu vysvětlil kauzu úniku dat milionů jeho uživatelů. Na společné schůzi právního a obchodního výboru horní komory parlamentu se omluvil za to, že společnost nedokázala zajistit svým uživatelům větší bezpečnost. A dříve narozeným zástupcům Senátu vysvětlil, jak internetová platforma vlastně funguje.

„Byla to má chyba, omlouvám se. Já jsem spustil Facebook, já ho provozuji a já jsem odpovědný za to, co se zde děje,“ řekl senátorům Zuckerberg. Prohlásil také, že pokud by lidé nechtěli reklamy, které Facebook cílí na základě jejich osobních informací a zájmů, museli by za to platit. Dodal ale, že bude vždy možné využívat bezplatnou verzi Facebooku.

V úvodním projevu, který byl v předstihu zveřejněn už v pondělí, zdůraznil, že Facebook podniká řadu kroků, aby se podobný případ jako s firmou Cambridge Analytica už neopakoval. Firma Cambridge Analytica neoprávněně získala přístup až k 87 milionům dat uživatelů, údaje pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Na dotaz, proč tehdy žádné kroky proti analytické společnosti nepodnikl, Zuckerberg řekl, že britská firma tehdy neměla na Facebooku žádný profil a nevyužívala ani reklamu. „Nebyla možnost, jak ji zablokovat,“ dodal.

Facebook vyslýchal i Robert Mueller

Na schůzi se dostalo také na Rusko. Zuckerberg kongresmanům řekl, že je firma v neustálém boji s ruskými techniky, kteří se sociální platformu snaží využít ku vlastnímu prospěchu. „Je to závod o tom, kdo si lépe nabije munici. A budou v tom lepší a lepší,“ prohlásil.

„V Rusku jsou lidé, kteří mají v popisu práce zneužívat naše systémy a hledat slabá místa i na dalších internetových platformách. Potřebujeme víc investovat, aby se nám útoky dařilo odrážet i nadále,“ rozvedl Zuckerberg.

Zakladatel Facebooku zároveň prozradil, že vedení firmy bylo podrobeno výslechu speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se snaží odhalit možné ruské vměšování do prezidentských voleb v roce 2016. Zuckerberg mezi vyslýchanými údajně nebyl.

Senátoři tápali v pochopení internetu

Mnoho přítomných senátorů však během úterního slyšení projevilo zejména neznalost nastupujících technologií. 84letý senátor Orrin Hatch Zuckerbergovi například položil otázku, jak dokáže udržet obchodní model v zisku, když mu za něj uživatelé nemusí nic platit. „Pane senátore, provozujeme reklamy,“ odpověděl Zuckerberg.

O památný moment se postaral i senátor John Kennedy. Ten šéfovi Facebooku vylíčil kroky, jak bezpečnost svých uživatelů posílit – jen aby mu Zuckerberg několikrát odvětil, že všechna tato opatření už jsou roky v procesu.

Senátoři tak vlastní neznalostí umožnili Zuckerbergovi vyhnout se velké řadě klíčových dotazů. Nedostalo se třeba na otázky o tom, jaké množství facebookových dat je sledováno, nebo proč firma nebyla transparentnější při vysvětlování uživatelům, jakým způsobem byla jejich data využita.

I přes všechny skandály, kterým společnost čelí, ale Zuckerberg stále považuje sociální síť za bezpečnou. „Facebook je bezpečný. Sám ho používám. Moje rodina ho používá, a stejně tak i lidé, které mám rád a na kterých mi záleží,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované