Hlavní obsah

Byla to šťastná vesnice, kde každý fandil volejbalu. Atentátník změnil zápas v krvavá jatka

Svět bez obalu: Sebevražedný atentátník zabil před osmi lety v Pákistánu 120 lidí na volejbalovém zápase.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pákistánské vesnici Shah Hassan Khel se před osmi lety odehrál sebevražedný útok. Byla to jatka. Zahynulo 120 místních obyvatel, kteří tu sledovali volejbalový zápas. Ani po tolika letech se zdejším obyvatelům zcela nepodařilo zažehnat důsledky tohoto devastujícího útoku.

Článek

Vesnice se volejbalem proslavila po celé zemi. Její hráči byli jedni z nejlepších v celém Pákistánu a na každodenní zápasy sem chodila fandit spousta lidí.

„Byla to velmi šťastná vesnice. Každý se na vás tady usmíval. Hrál se tu skvělý volejbal. Lidé z celého okolí sem jezdili, aby se podívali na zápasy,” vzpomíná jeden z místních obyvatel.

1. ledna 2010 se tu jako obvykle shromáždily stovky lidí, aby oslavily Nový rok a podívaly se na volejbalový zápas. Sebevražedný útočník vjel s autem plným výbušnin přímo do davu. Zavraždil 120 z nich – včetně hráčů, diváků i dětí. Dalších bezmála 200 lidí utrpělo zranění.

„Mého otce i oba bratry výbuch zabil,” říká jeden z přeživších. „Byl to obrovský výbuch. Tak velký, že roztrhal lidi na kousky.“

Volejbal se teď už ve vesnici příliš nehraje. Hra, kterou tady dříve milovali, se stala bolestivou připomínkou. I osm let po neštěstí jsou způsobené rány stále hluboké.

Podrobnosti v úvodní reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované