Hlavní obsah

Byli jste v Číně? Nechoďte k nám. Česká banka se bojí koronaviru

Foto: Seznam.cz

Banka omezuje přístup do svých objektů v reakci na epidemii koronaviru.

Reklama

Kvůli epidemii koronaviru přistoupila Komerční banka k nezvyklému kroku. Chce mít přehled o lidech, kteří byli v posledních čtyřech týdnech v Číně. A to i u obchodních partnerů.

Článek

Obavy z šířící se epidemie koronaviru už panují i mezi českými bankéři. Konkrétně Komerční banka z francouzské skupiny Société Générale se odhodlala k nezvyklému kroku – zakázala vstup na svá pracoviště zaměstnancům spolupracujících firem, kteří se vrátili z Číny.

Vyplývá to z e-mailu, který poslala svým obchodním partnerům. V něm je žádá, aby hlásili jména zaměstnanců, kteří se v posledním měsíci vrátili z kontinentální Číny.

V e-mailu banka vyhlašuje partnerům dva pokyny, které by měli dodržovat.

„Každý zaměstnanec vaší společnosti, jenž je v současné době pracovně spřízněn se společnostmi v rámci skupiny… a který zvažuje cestu do kontinentální Číny, nebo se z této země vrátil po 20. lednu 2020, nám musí být okamžitě nahlášen,“ žádá banka v e-mailu, s nímž měly Seznam Zprávy možnost se seznámit.

Pandemický plán finančníků

Druhým pokynem pak je, že takoví zaměstnanci nesmí „v žádném případě přijít do areálu žádné společnosti skupiny“. A pokud by se takový zaměstnanec v prostorách banky nacházel, musí okamžitě odejít.

Mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek potvrdil Seznam Zprávám pravost e-mailem rozesílaných pokynů.

„Opatření, která komunikujeme spolupracujícím subjektům, jsou v souladu s pandemickým plánem skupiny Société Générale a jejím cílem minimalizovat možnost přenosu nákazy koronavirem od potenciálně rizikových skupin,“ uvedl mluvčí s tím, že stejně postupují i další společnosti v rámci francouzské bankovní skupiny, bez dalších podrobností.

Francouzská bankovní skupina tak zřejmě reaguje na případ nedávného rozšíření koronaviru v Německu. Tam se zaměstnanci nakazili od čínské kolegyně, která přijela na školení, a příznaky onemocnění se u ní objevily až po návratu do vlasti.

Nebude to mít efekt

Seznam Zprávy oslovily i další velké banky na českém trhu. Ty zatím o podobných opatřeních kvůli koronaviru neuvažují.

„Nemám informace, že bychom kontaktovali obchodní partnery, kteří byli v kontaktu s klienty z Číny,“ řekl Seznam Zprávám Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

V České spořitelně zatím přestali v rámci opatření vysílat zaměstnance na služební cesty do rizikových oblastí. „Situaci průběžně monitorujeme a v návaznosti na další vývoj situace budeme zvažovat vhodná opatření,“ řekl František Bouc z tiskového oddělení České spořitelny.

Podle Zdeňky Jágrové, ředitelky protiepidemického odboru pražské hygienické stanice, není třeba k podobným krokům přistupovat.

„Je to krátkodobý kontakt na vzdálenost větší než metr. Služby jako recepční nebo pracovník za přepážkou nejsou rizikové,“ tvrdí Zdeňka Jágrová.

Podle ní to banka s jejím odborem nekonzultovala. „Rozhodně to nebude mít efekt,“ dodala Jágrová.

Reklama

Doporučované