Hlavní obsah

Byli podvyživení, nemluvili, jen leželi. Policie vyšetřuje, jestli soukromý domov v Prachaticích netýral seniory

Senior House Eden v Prachaticích se zaměřuje na německé klienty.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva důchodci z Německa dokonce zemřeli. Rodina jednoho z nich se proto obrátila na českou policii. Případ se týká domova Eden v Prachaticích.

Článek

Když Peter Spaeing přijel loni v březnu do soukromého domova důchodců v Prachaticích, bylo znát, že trpí pokročilou Alzheimerovou chorobou. Pořád ale poznával blízké, pohyboval se o holi a sám se najedl.

Statný pán vysoký 190 centimetrů se do zdejšího domova Eden dostal jako mnoho dalších krajanů z Německa. Protože v Česku je víc volných míst – a pobyt je levnější.

Když ale sedmasedmdesátiletý pan Spaeing zdejší Senior House Eden opouštěl, nechodil, nemluvil, byl vyhublý a hlavně: na noze měl proleženinu, do které se mu později dostala otrava. Nepomohlo, že ho rodina převezla do jiného soukromého penzionu v Trnové u Plzně. Zemřel 5. srpna.

„Nereagoval na podněty, byl apatický, nechtěl vůbec komunikovat. Ten člověk to vzdal,“ vzpomíná jednatelka zdejšího domova Marcela Bergmanová.

Rodina ani personál v Trnové se s tím ale nesmířili. A dali podle zjištění Seznamu podnět státnímu zastupitelství, aby prošetřilo, jak se v prachatickém domově Eden o seniory starají. V Trnové se totiž setkali i s dalšími případy, kdy se sem z Prachatic dostali údajně podvyživení lidé z Německa ve špatném zdravotním stavu. Omámení léky, hladoví a s podlitinami.

„Případem se zabývají kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu týrání svěřené osoby, věc je stále ve fázi prověřování, k žádnému trestnímu stíhání konkrétní osoby zatím nedošlo,“ potvrdila i mluvčí prachatické policie Martina Joklová.

„Přišli k nám zbědovaní”

Z prachatického Edenu takhle v Trnové přijali celkem osm německých klientů. Na Trnovou se ve všech případech obrátili příbuzní, kteří podle jednatelky Bergmanové nebyli spokojeni s péčí v Prachaticích, kde se zaměřují právě na německé klienty.

Majitelem Edenu je od roku 2016 Miroslav Kocán, někdejší kandidát na starostu ve středočeské Příbrami v barvách ODS. Kocán nejdřív do telefonu prohlásil, že se k ničemu nebude vyjadřovat. Pak svolil, že na otázky odpoví alespoň písemně. „Každý rozumný člověk si položí otázku, proč bychom poskytovali podřadnou péči zrovna těmto osmi klientům, když padesáti klientům, kteří jsou v Senior House Eden, poskytujeme prvotřídní péči,“ napsal Kocán.

Podle vedení domova v Trnové se do jejich zařízení dostali lidé s podvýživou. Včetně už zmíněného pana Spaeinga, který po příjezdu do Trnové vážil o 12 kilo míň, než kolik oficiálně uváděl dům Eden. „Přišel zbědovaný,“ říká Bergmanová z Trnové.

Podle propouštěcí zprávy z Prachatic také pan Spaeing netrpěl proleženinami, v Trnové ale zjistili takzvaný dekubit na noze. „Jednatelé a zaměstnanci (Senior House Edenu) hrubě zanedbali péči o poškozeného,“ stojí v trestním oznámení, který v Trnové – na žádost rodiny v Německu – podali na státní zastupitelství.

Smrt kvůli proleženinám

Podobně na tom podle svědectví byla pětaosmdesátiletá Rose Drtina. V Česku měla soudem určenou opatrovnici. Ta když loni zjistila, že se její stav v Edenu zhoršuje, nechala klientku převézt do Trnové.

Když opatrovnice Pavla Žílová přebírala paní Drtinu v Prachaticích, podle dokumentů měla vážit skoro 60 kilo. Váha v novém domově v Trnové ale ukázala jen 44 kilo. „Ten rozdíl byl natolik značný, že jsem říkala: Tak tohleto opravdu už já jako opatrovník řešit musím,“ vzpomíná Žílová. Všechny informace předala opatrovnickému soudu a ten si sám vyložil, že se může dít něco podezřelého: hned dal podnět policii k prošetření.

Také Rose Drtina později zemřela. V pitevním protokolu stojí, že byla podvyživená. Příčinou úmrtí byl zápal plic.

Miroslav Kocán, majitel Edenu, namítá, že hubnutí klientů bylo projevem demence – člověk s touto diagnózou zkrátka méně jí. Odkazuje se na lékařské zprávy, pořízené během pobytu v Edenu, z nichž prý nevyplývá, že by na tom byli oba klienti špatně. Úbytek váhy u klientů navíc personál domova řeší. Kocán připustil, že pan Spaeing měl proleženiny, ty mu ale prý úspěšně vyléčili v nemocnici v Prachaticích.

Podle Kocána je možné vše doložit. Když ho o to Seznam žádal, napsal: „Vzhledem k tomu, že je toto vše v režii našich právních zástupců, řídím se jejich pokyny, a to nevydávat vám jakékoliv dokumenty.“ Seznamu poslal fotografie pořízené údajně nedlouho před převozem pana Spaeinga.

„Při předání klienta rodině byl pan Spaeing ve stavu, který ani zdaleka nejevil závažný zdravotní problém – a už vůbec ne sepsi nebo něco jiného. Obraz o zdravotním stavu stavu pana Spaeinga si můžete udělat z fotky, která byla pořízená tři dny před transportem jmenovaného do Senior House Trnová. Určitě nevypadá, že by byl nemocen nebo že by umíral,“ napsal Kocán.

Paní Drtina zase mohla podle Kocána zemřít na zápal plic kvůli nedostatečné péči v Trnové.

Dostávali lidé najíst?

Pavla Žílová, opatrovnice paní Drtiny, namítá, že takové hubnutí, jakým prošla její klientka, není normální. Ani zhoršení jejího stavu, ještě tři čtvrtě roku před smrtí vypovídala u opatrovnického soudu. Během pobytu v Prachaticích přestala komunikovat.

Podle Žílové je nutné seniory často krmit a podávat jim nutriční drinky – právě proto, aby netrpěli podvýživou. „Paní Drtina třeba byla schopná sníst dvě tři čtyři sousta sama, ale potom potřebovala ošetřovatele, pečovatele, který by u ní seděl a tu stravu jí opravdu do těch úst podal. Zrovna tak pití,“ vysvětluje.

„Že člověk ztratí váhu takhle razantně, je opravdu jenom důsledek špatné péče,“ myslí si Bergmanová z Trnové.

Kocán na druhou stranu uznává, že v jednom případě mohl jeho Senior House vykázat špatnou váhu. „Je ale pravdou, že v některých překladových zprávách personál opomněl přepsat příjmovou váhu váhou aktuální, a to z důvodu, že některé klienty si paní Žílová chtěla odvézt ihned a personál měl co dělat, aby klienty sbalil, připravil léky, osobní věci. Z výše uvedených důvodů je možné, že při tomto shonu nemohl být personál Senior House Edenu stoprocentně důsledný,“ připustil.

„Zamindrákovaná konkurence”

Miroslav Kocán z Edenu má jasno, proč podnět pro policii vznikl. Prý za ním stojí konkurenční boj, jednoduše přetahování klientů z Německa, kteří jsou bohatší a pro privátní domovy zajímavější. Podal na domov v Trnové několik podnětů úřadům – například kvůli údajnému neoprávněnému podnikání. Obrátil se i na policii. Závěr byl pokaždé stejný: žádné porušení předpisů.

„Toto je poslední mail, který vám zasílám – a tímto vás žádám, abyste mě již s ničím nekontaktoval, neboť mě nezajímá nějaká zamindrákovaná ekipa,“ uzavřel komunikaci se Seznamem ředitel Kocán.

V Trnové se brání, že nemají důvod prachatický Eden poškozovat tím, že si vymyslí tak citlivé obvinění jako týrání seniorů. Jednatelka Bergmanová vysvětuje, že se na rozdíl od Edenu zaměřují na české klienty. A že pomoc německým seniorům brala jako morální povinnost. „Já mu přeju jedině: Ať se mu dobře podniká, ať přehodnotí možná svůj ošetřovatelský personál,“ říká Bergmanová.

Reklama

Doporučované