Hlavní obsah

Začal advent. Jiří Strach vás provede místy, kde natočil vánoční hit Anděl Páně, ale i další filmy

Pořad Moje místa se natáčel na filmových místech, mimo jiné na hradě Kašperk i v kostelíku svatého Mořice nedaleko Annína.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„Tohle dřevěné zábradlí tu zůstalo po natáčení Anděla Páně. Původní, z traverz, se nám do filmu nehodilo,” ukazuje před hradem Kašperk režisér Jiří Strach. Na natáčení dnes už kultovní pohádky vzpomíná v dobrém i proto, že se během něj seznámil se svou ženou Magdalenou.

Článek

Kašperk si filmaři vybrali proto, že chtěli zasněžený hrad. A tenhle je nejvýše položeným královským hradem v českých zemích. „Sníh napadl asi čtyři hodiny před první klapkou, všichni svatí nade mnou drželi ochrannou ruku,” vzpomíná režisér na nádvoří.

Intimní zpověď: Pít víno mě naučil můj zpovědník. Červené jsem vyměnil za irskou whisky. Jiří Strach o hubených letech, profesních snech i zakázkách na kšeft.

Rozhovor s Jiřím Strachem.Video: Seznam Zprávy

A Jiří Dvořák, představitel čerta Uriáše, který byl Jirkovi a Magdaleně na svatbě za svědka, k zimě poznamenává: „Výtvarnice kostýmů Jarmila Konečná na nás herce myslela, měli jsme tlusté filcové kalhoty a nepromokavé boty, ale i tak jsme někdy měli pocit, že točíme Markétu Lazarovou. Tohle bylo na natáčení strašné, ostatní vzpomínky jsou hezké.”

Na sněhu Jiří Strach trval, protože se mu líbí, že pohádkový svět je díky němu ideální a čistý. „Bohužel štáb nejen mrzne, ale kdo chce obědvat, má kvůli časnému stmívání smůlu. Když můžeme točit jen od devíti do tří, není čas,” vysvětluje.

„Fotogenický“ kostel našel nedaleko: na kopci Mouřenec nad Annínem. „Doporučili ho i místní, já sem přijel a upadl jsem. Upadl jsem tou nádherou. Je to jeden z nejstarších kostelíků na Šumavě a já sem od té doby jezdím. Nemusí být ani otevřeno. Když mám splín, vytáhnu růženec a chodím tu dokola.” Dnes otevřeno bylo, takže jsme viděli jak oltář, před kterým se v pohádce brali Maxmilián s Dorotkou, tak kapli, kde byla pokřtěná režisérova žena, i zvon z roku 1324. „Dojímá mě, když rozezním zvon, který tu byl dřív než Karel IV.,” říká, než vezme lano do rukou.

V nedalekých Kašperských Horách Jiří zavzpomínal na natáčení snímku Vůně vanilky, kam obsadil tehdy čerstvý pár Jiří Dvořák – Bára Munzarová. Další zastávkou bylo nádraží v Kolinci. „Tady mají ještě původní ovládání závor,” vede nadšeně štáb k výpravčímu. A počká si na příjezd vlaku, aby mohl závory stáhnout. Ví to, protože tu točil pár scén do filmu Vrásky z lásky s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavem Brzobohatým v hlavních rolích. Prozradí režisér, jak se mu podařilo dostat před kameru bývalé manžele, kteří spolu léta nemluvili?

Proč patří mezi oblíbená místa Jiřího Stracha i centrum Prahy a Stromovka? Proč chodí dávno dospělý muž dělat ministranta do Týnského chrámu? Jak si režisér, který do role Boha obsadil Jiřího Bartošku, představuje nebe? A proč katolík vzal štáb ke Staronové synagoze? Pusťte si celý pořad v úvodu videa.

Pořad Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:00, následují Intimní zpovědi.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Doporučované