Hlavní obsah

Bylo jí právě 25 let a během čtvrthodiny zestárla na 80

Geronto-oblek simuluje zdravotní překážky starší generace.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

S jakými zdravotními překážkami bojují denně staří lidé? S pomocí geronto-obleku to můžete zjistit, i když vám je něco málo přes dvacet.

Článek

Reportérka Seznamu Barbora Kalátová měla právě pětadvacáté narozeniny, když mohla na několik desítek minut prožívat strasti člověka, kterému je o šedesát let více.

V Alzheimer centru ve Zlosyni jí oblékli věc zvanou geronto-oblek. Jde o pomůcku, která pomáhá při výuce budoucím pečovatelkám o staré a nemocné lidi, aby se dokázaly vcítit do pocitů svých klientů.

„Nejprve dostanete ortézy na nohu a ruku, které simulují zhoršení pohybového aparátu,“ říká reportérce v reportáži v úvodu tohoto textu lektorka Renata Kratochvílová Křemenová z Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

„Pak dostanete závaží a volné boty. Starší lidé totiž většinou moc nohy nezvedají a boty sunou po podlaze,“ vysvětluje.

Nakonec ještě přidá límec kolem krku, zátěžovou vestu, sluchátka pro horší doslýchavost a speciální brýle.

Co (ne)viděla a (ne)slyšela

Reportérka si nejdříve nasadí brýle simulující zelený zákal. „Viděla jsem jenom obrysy své ruky, předměty okolo ní šlo rozeznat jenom těžko,“ popisuje své vjemy geronto-obleku.

Ze schodů pak scházela raději bez brýlí. Ale stejně šla jenom pomalu a s obtížemi. „Kvůli límci jsem se více zadýchávala a nezvládala prudší pohyby,“ říká novinářka.

Cestu do schodů nakonec zvládla bez asistence školitelky. A pak u gauče měla, jak se ukázalo, ve výukovém obleku nejtěžší úkol - lehnout si a zase vstát.

Alzheimer centrum ve Zlosyni, které se stará o 117 klientů, připravilo personálu a novinářům možnost na vlastní kůži poznat realitu života ve stáří před nadcházejícím Mezinárodním dnem Alzheimerovy choroby.

Cílem je zvýšit povědomí široké veřejnosti o tomto onemocnění, které způsobuje postupný pokles kognitivních funkcí, tedy myšlení, paměti, úsudku.

Nemoc ve stáří 

Česká populace stárne, a demence je jednou z nejrozšířenějších nemocí, které zdejší seniory postihují.

Z údajů České alzheimerovské společnosti vyplývá, že v republice touto nemocí trpí kolem 160 tisíc lidí.  Těch, kteří nejsou dosud diagnostikováni, však může být podle odhadů i jednou tolik.

Adolf Karger je jedním z těch, kdo o nemoci vědí své. Jeho manželka totiž onemocněla před 11 lety.

„Zrovna jsme byli na sjezdovce, lyžovali jsme, a žena si najednou neuměla obout lyže,“ popisuje dnes osmasedmdesátiletý muž, jak se nemoc na začátku může projevit.

Adolfova manželka onemocněla před 11 lety.Video: Seznam Zprávy

Demencí začínají lidé trpět nejčastěji v šedesáti letech. Lidé nad 90 let mají demenci daleko častěji, a sice každý druhý.

„Nejde říct, že by existoval nějaký recept na to, jak se tomuto onemocnění vyhnout. Určitě má ale vliv zdravý životní styl, aktivita a taky jak se dnes říká - umění relaxovat,“ popisuje vrchní sestra Vladislava Vlachová z Alzheimerova centra ve Zlosyni.

V České republice, jak už bylo řečeno, evidujeme až 160 000 osob s lékařem diagnostikovanou demencí. Podle statistik a průzkumů Alzheimer’s Disease International je i v nejvyspělejších státech diagnostikováno pouze polovina lidí, kteří demencí skutečně trpí.

Lze tedy předpokládat, že i v Česku jde o něco kolem 300 000 až 320 000 osob.

Statistické údaje o nemoci a nemocných můžete prostudovat v následujících grafech:

Foto: Seznam Zprávy
Foto: Seznam Zprávy
Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované