Hlavní obsah

Bylo jí už osmdesát, přesto roznáší poštu. Denně urazí i 40 kilometrů

Svět bez obalu: Bylo jí už osmdesát, přesto dál roznáší poštu po Osetii. Denně urazí i 40 kilometrů.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jekatěrina Džalajevová roznáší poštu v ruské Severní Osetii. A dělá to už půl století.

Článek

„Dříve jsem roznášela dopisy a balíky. Teď už to jsou spíše jen upozornění od finančního úřadu, dopravní pokuty nebo soudní obsílky,“ popisuje Jekatěrina Džalajevová, jak se jí za desetiletí změnila práce. Aby poštu roznesla, musí absolvovat i více než čtyřicet kilometrů.

Část cesty chodí dvaaosmdesátiletá žena pěšky, část absolvuje s řidiči, kteří ji zastaví a popovezou.

Džalajevová říká, že pošťačkou chtěla být už od malička. „Byla jsem maličká, když začala 2. světová válka. Můj starší bratr narukoval. Lidé tehdy běhali za každým pošťákem a ptali se po dopisech od svých blízkých, kteří byli ve válce. I já za pošťákem běhala. Co kdyby měl dopis od mého bratra. Někdy jsem ho dostala, někdy ne. Líbila se mi ta představa, že někdo bude běhat za mnou, nebo na mě čekat.“

Pak přestala Jekatěrina dopisy od svého bratra dostávat. „Ztratil se během bitvy. Ve svém posledním dopise napsal: Jedeme někam vlakem, ale nevíme kam. Nepiš mi, dokud ti nedám vědět.” Seniorka na dopis od svého ztraceného bratra stále čeká. A dál roznáší listy těm, jimž má kdo psát.

Více v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované