Hlavní obsah

Bylo nás pět – na orlické přehradě se probořili tři bruslaři a dva hasiči

Foto: Getty Images

Při hašení požáru hrozí všelicos, ale proboření ledu patrně ne.

Reklama

Na orlické přehradě na Písecku se dnes propadli tři bruslaři. Při jejich záchraně se probořil led i pod dvěma zasahujícími hasiči.

Článek

Pro bruslaře, kteří se propadli poblíž Kovářova, přiletěl vrtulník záchranářů. Všichni muži se nakonec z vody dostali na břeh sami. Hasiče, kterým se nic nestalo, evakuovali z vody záchranáři. Dva nezodpovědní bruslaři po následném ošetření přivolanými záchranáři skončili v nemocnici na pozorování.

O příhodě, která mohla skončit tragicky, informovala mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková: „Událost je varováním pro všechny milovníky bruslení na přírodních vodních plochách. Led bohužel není dostatečně pevný. Prosíme, neriskujte zbytečně své životy.“

Bezpečná tloušťka ledu se udává minimálně 10 až 12 centimetrů, více je samozřejmě lépe. Jenže samotná tloušťka nestačí, záleží také na tom, jestli jde o led na rybníku, jezeru, či řece. Jeho nosnost je dána i čistotou vody a jejím prouděním. Každé porušení souvislosti ledu potenciálně snižuje jeho nosnost poblíž těchto míst. Do ledu také bývají vysekány otvory pro provzdušňování vody kvůli rybám. Nebezpečná mohou být místa, kde do vody vtéká potok, odpad, nebo teplejší vyčištěná voda z nějaké provozovny. K takovým místům se raději vůbec nepřibližujme. Zrádné může být bruslení na přírodní vodní ploše, která se občas upouští. Led pak zůstává „viset“ nad hladinou a až při zatížení se láme.

Na konec pravidlo nejzákladnější: nechoďte na led pokud možno sami, děti by rozhodně samy bruslit neměly!

Reklama

Související témata:

Doporučované