Hlavní obsah

Bylo nebylo. Legendární česká kapela přišla o největší turné kariéry

Znouzectnost: zvuk 90. let ve Šťastném pondělí.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Punk není mrtvý! A snad ani plánovaná cesta plzeňské skupiny Znouzectnost na jižní polokouli. Minimálně se ale odkládá.

Článek

Jejich hudbu zná snad každý, kdo dospíval ve veselém a svobodném Česku 90. let. V neděli 22. března měla kapela Znouzectnost vyjet na největší turné kariéry: čekalo ji osm koncertů na Novém Zélandě. Teď je po všem a seniorní rockeři z Plzně se – stejně jako – spousta jejich kolegů chystá na krušné časy.

Už jen fakt, že v pátek odpoledne můžete dvě třetiny „Znouze“ zastihnout v Plzni, naznačuje, že se děje něco neobvyklého. V tuhle dobu bývají obvykle už na cestě na další koncert. Za normálních okolností by se teď přesouvali mezi Brnem a Bánovcemi nad Bebravou, dvěma štacemi své celoživotní tour, která trvá od vzniku skupiny už 34 let.

Za rok odehraje tříčlenná kapela, jejíž sborově zpívaný hit „to jsme my, hasiči, jdem hasit“ končil v 90. letech nejeden večírek, asi 120 koncertů. Hudba je pro ně už čtvrstoletí.

„Můžeme nehrát zhruba dva měsíce, abychom poplatili pojištění, nájem a nějaké ty pochutiny,“ říká baskytarista Oldřich „Golda“ Neumann. „A pak asi budeme muset jít někam do práce.“

Cesta na Nový Zéland plánovaná několik let měla být vrcholem letošní sezony – kapela vyzvala na svém webu www.znc.cz fanoušky, aby přispěli na letenky a pronájem sálů. Za týden se na transparentním účtu sešlo 45 tisíc korun, což by zřejmě zajistilo, že turné nebude prodělečné.

„Prosíme fanoušky, ať se nám ozvou a dají vědět, jestli chtějí peníze vrátit, nebo jestli by je bylo možné použít, pokud se povede turné odložit třeba na příští rok,“ říká Petr Škabrada aka Déma, kytarista a frontman kapely.

Je to tak: Je to tak, punk není mrtvý! A turné ZNC na jižní polokouli v žádném případě také ne.

Video je součástí satirického pořadu Šťastné pondělí, který můžete vidět v premiéře každé pondělí ve 20:55 hodin na Televizi Seznam.

Archiv pořadu najdete zde.

Sledujte nás také na Facebooku a Twitteru.

Reklama

Doporučované