Hlavní obsah

Bylo tam přes tisíc stupňů, líčí hasič, který velel, když v Praze hořelo jako v Londýně

Večerní zprávy 14. 6. 2017

 

Reklama

Devastující oheň ve čtyřiadvacetipatrovém domě v Londýně nepřežilo nejméně dvanáct lidí. Podle někdejšího velitele zásahu se při požáru hotelu Olympik museli hasiči v Londýně potýkat se stejnými problémy, jako ti v Praze v roce 1995.

Článek

Výšková budova v Londýně byla podle Václava Kratochvíla nedostatečně vybavená protipožární technikou, což je případ všech starších budov. Zásah je proto v takových případech komplikovaný.

„Moderní budovy už mají propracované vnitřní zásahové cesty, které jsou zároveň únikovou cestou pro lidi," tvrdí Kratochvíl, který zavzpomínal i na podobnou tragédii v Česku.

Při požáru pražského hotelu Olympik v roce 1995 zemřelo osm lidí. Všichni byli turisté. Kratochvíl v té době zásahu velel a podle jeho slov tento požár znamenal revoluci v bezpečnostních opatřeních. Od té doby musí mít všechny nové stavby povinně moderní protipožární zabezpečení.

Vzpomíná také, jak komplikovaný byl zásah v hotelu Olympik, při kterém se tavil hliník a hasiči zachraňovali hosty ze střechy a parapetů, na které lidé vylezli. Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované