Hlavní obsah

Byla to hysterie, ani nám nedali najíst. Čech popsal zadržení kvůli koronaviru

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Arabista Petr Pelikán je jedním z Čechů, kteří byli v úterý zadrženi na letišti v Praze kvůli podezření na koronavirus.

Článek

Celkem jedenáct Čechů v úterý zadrželi na letišti v Praze kvůli preventivnímu opatření před hrozbou koronaviru. Jde o dvě skupiny lidí, které během dne přiletěly z Íránu. V zemi už na koronavirus zemřelo 16 lidí a skoro stovka je nakažená.

„Skupina je jedenáctičlenná. Jedna část přiletěla ráno, druhá část přiletěla odpoledne a jedna kolegyně přiletěla už před pěti dny,“ řekl Televizi Seznam arabista Petr Pelikán, který je jedním ze zadržených Čechů.

„Náš příjezd byl takovou směsí teatrálně hysterických okázalých opatření a nefunkčností. Skupina, která přijela ráno, prošla normálně letištní halou, než je odchytili a nacpali do přetlakového stanu a pak je převezli Na Bulovku, kde jsou doteď, a zatím jim udělali výtěr z nosu a krku a odběr krve, což je všechno,“ popsal Pelikán.

Odpolední preventivní zadržení už se ale neslo v trochu přísnějším duchu. „Totéž se stalo nám, tedy té druhé skupině, akorát na nás už čekali u výstupu z letadla a měli by nás rozvést do domácí karantény,“ uvedl Pelikán s tím, že skupina stále čeká na letišti. „Za tu dobu, co jsme tady, nám nedali jídlo a většinou se čeká, než přijde sestra na odběry nebo se jim podaří vytisknout příslušné kódy na zkumavky. Rozchází se tu práce těch lidí, kteří jsou v terénu a dělají, co mohou, a systémově nefunkčních opatření,“ doplnil rozhořčeně.

Podle mluvčího pražských hygieniků Zbyňka Boublíka byli v letadlech převážně studenti z vysokých škol v Plzni, Olomouci a Českých Budějovicích. Cestující letěli do Prahy s přestupem v Kataru, letiště nemá přímou linku z Íránu.

„Žádný z cestujících nevykazoval známky respiračního onemocnění, neměli zvýšenou teplotu ani žádné další potíže. Podle standardních postupů jsme však o cestujících okamžitě informovali Hygienickou stanici hlavního města Prahy, která rozhodla o tom, že cestující budou preventivně odesláni k dalšímu vyšetření do fakultní Nemocnice Na Bulovce,“ uvedl mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň. Podle Boublíka bude Na Bulovce ověřen jejich zdravotní stav a bude jim odebrán biologický materiál pro test na nový typ koronaviru Covid-19. V Česku bylo do dnešního rána provedeno 86 testů, výsledky všech testovaných jsou negativní.

Podle Pacvoně je případ výsledkem fungujících ochranných opatření. Letiště kvůli šíření koronaviru zavedlo řadu preventivních opatření. Například pro přílety z Itálie či Jižní Koreje, kde zaznamenali v posledních dnech zvýšený výskyt nemoci, vyhradilo speciální brány, které jsou určeny pouze pro tyto lety. Cestující jsou cíleně sledováni pro případ, že by vykazovali příznaky nemoci. Prostory jsou také častěji dezinfikovány.

Podívejte se na rozhovor s Petrem Pelikánem (čas 6:01 – 8:50), který byl hostem Odpoledních zpráv Televize Seznam.

Odpolední Zprávy Televize Seznam.Video: Televize Seznam

Reklama

Doporučované