Hlavní obsah

Bylo to tu jako ve válečné zóně, líčí svědci útok v Torontu. Co zatím víme o pachateli?

Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Torontská policie zveřejnila první informace o útočníkovi, který dodávkou zabil 10 lidí a dalších 15 zranil.

Článek

Torontská policie stále pátrá po motivu muže, který v pondělí dodávkou zabil desítku lidí a dalších 15 zranil. Útočník byl krátce po činu zadržen a nyní ho čekají výslechy. Policie potvrdila identitu řidiče, je jím pětadvacetiletý Alek Minassian.

„Podle výpovědí svědků vozidlo jelo po Young Street a směřovalo na jih, přičemž jelo po chodníku. Poté střídavě přejíždělo mezi pruhy a opět na chodník, takže je jasné, že čin byl úmyslný. V současné chvíli nemáme nic, co by naznačovalo motiv pachatelova činu,” oznámil na ostře sledované tiskové konferenci šéf torontské policie Mark Saunders.

Policie Minassiana zatkla po zhruba třiceti minutách od obdržení tísňového volání. Podle Sauderse nebyl útočník policii dříve známý, protichůdnou informaci ale zveřejnili Američané, podle kterých o Minassianovi úřady věděly.

Televize CNN uvedla, že se zřejmě podařilo najít Minassianův facebookový účet, na kterém měl krátce před činem vzdát hold Elliotu Rodgerovi, který v americké Santa Barbaře v roce 2014 zabil při zběsilé jízdě autem doprovázené střelbou šest lidí a dalších 14 zranil. Motivem Rodgerova činu byla prý nenávist například vůči feministkám.

Jako ve válečné zóně

Jedním ze svědků útoku byl i Diego DeMatos, Dobrý Samaritán, který okamžitě začal obětem poskytovat první pomoc. „Bylo to tu jako ve válečné zóně, povalovaly se tu popelnice, autobusové zastávky byly rozbité, poštovní schránky povalené. Jednomu muži jsem dával první pomoc, krvácel z hlavy i z těla. A umřel mi v rukách,” cituje DeMatose televize CNN.

Další podrobnosti z vyšetřování a možná i o motivu Aleka Minassiana se veřejnost dozví zřejmě už dnes večer, kdy má Minassian předstoupit před soud.

Reklama

Doporučované