Hlavní obsah

Policie prověří podnět TOP 09 ohledně vyplacení dotací Agrofertu

Foto: Profimedia.cz

Agrofert.

Reklama

TOP 09 podala podnět Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, aby prošetřilo, zda při poskytování dotací firmě Agrofert není páchán trestný čin. To jej nyní předalo policii k prošetření.

Článek

Prosincovým podnětem TOP 09 k prověření, zda při poskytování dotací skupině Agrofert není páchán trestný čin, se bude zabývat policie. Vrchní státní zastupitelství, kterému směroval, jej postoupilo Národní centrále proti organizovanému zločinu.

„Vedeme o všech podnětech a oznámeních týkajících se daného tématu jedno řízení. Už minulý rok v červnu jsme si audity vytáhli. Museli jsme tak učinit z úřední povinnosti, stejně tak postupujeme informace i nyní,” sdělila Seznam Zprávám pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Opoziční strana v podání kritizovala oznámení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), že začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Trestní oznámení kvůli vyplácení dotací podali už dříve i opoziční Piráti.

„Jsem ráda, že se Vrchní státní zastupitelství v Praze mým podnětem zabývalo a že po jeho přezkoumání rozhodlo, že je vhodné jej postoupit policistům z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Opravdu si myslím, že by měl být prošetřen postup státních úředníků, zda poskytováním dotací Agrofertu nepáchají trestnou činnost ke škodě České republiky a českých občanů,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Evropská komise odeslala koncem listopadu do Česka audit, podle kterého Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Premiér podle komise Agrofert nadále ovládá, i když jej vložil do svěřenských fondů. Česko může přijít zřejmě o několik stovek milionů korun. Babiš střet zájmů popírá a nelíbí se mu, že komise vykládá české právo. Ministerský předseda také opakovaně tvrdí, že Česko žádné peníze do Bruselu vracet nebude.

Naopak podle Pekarové Adamové Česko reálně čelí hrozbě, že dotace vyplacené Agrofertu z evropských fondů nedostane a půjdou výhradně na vrub českého rozpočtu. „Každý český občan se tak bude skládat na dotace pro Agrofert. To je pro TOP 09 nepřijatelné,“ řekla předsedkyně TOP 09.

Rovněž pirátským podnětem se podle jeho tvůrců zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu. Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) společně se dvěma stranickými analytiky upozornil na možné podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku, ze zneužití pravomoci úřední osoby nebo ze spáchání dotačního podvodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované