Hlavní obsah

Bylo za komunistů líp? Zjistili jsme překvapivá fakta a čísla

Jak jsme se měli a jak se máme teď? Nabízíme srovnání nejrůznějších dat. Zdrojem dat je i ČSÚ (https://www.czso.cz/csu/czso/domov).Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to známá věta z internetových diskuzí. Za komunismu bylo lépe. V dalším díle Datažurnálu jsme se podívali na to, jestli je to pravda. Jak se za těch dvacet devět let od revoluce změnila naše společnost?

Článek

Data jsou všude kolem nás. V Datažurnálu se budeme dívat na největší kauzy naší doby jiným pohledem. Pouze na základě faktů, čísel a dat. S chladnou hlavou a bez výkřiků. Ve spolupráci s datovými novináři ze Samizdatu jsme se v dalším díle Datažurnálu podívali na život za komunismu a dnes. V pořadu vycházíme i z dat Českého statistického úřadu, která jsou k dispozici na jejich webu.

Zjistili jsme řadu zajímavých informací:

- Většina potravin a zboží je dnes podle našeho přepočtu levnější a dostupnější. Levněji kupujeme i spotřební zboží. Zdražily naopak některé služby (lístek do MHD či svoz odpadu).

- Jsme vzdělanější společnost. Ubylo lidí se základním vzděláním a přibylo lidí s vysokoškolským titulem. Stále více lidí se dokáže dorozumět cizími jazyky.

- Stavíme méně bytů. Žijeme na větším prostoru a snižuje se počet lidí, kteří bydlí v jednom bytě.

- Zvyšuje se věk, ve kterém se vdáváme (ženíme) a pořizujeme první dítě. Manželství vydrží méně než před rokem 1989.

- Prodlužuje se věk dožití a přibývá lidí v důchodovém věku.

- Kouříme více cigaret a pijeme o něco více alkoholu.

Srovnání cen zboží v roce 1989 a dnes.

Naděje na dožití v roce 1989 a dnes (zdroj: ČSÚ).

„Nechci říkat, že byl nedostatek potravin. Byly etapy v tom režimu, kdy musel být lístkový systém. Největším problémem bylo, že nebylo kvalitní zboží. Ten režim nedokázal na pulty obchodů dostat věci, o které měli lidé zájem,“ popisuje tehdejší dobu historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Libor Svoboda.

Zajímavým zjištěním je i srovnání obrázků okrajových částí Prahy. Více můžete vidět ve článku iRozhlasu.  Zde je vidět celkem rychlý rozvoj oblastí na okraji velkých měst, kam se stěhují lidé a docházelo zde k výstavbě už za minulého režimu. „V osmdesátých letech šli do paneláků lidé, kteří byli součástí vyšší společnosti. Panelák byl lidmi brán jako výrazný pokrok režimu,“ říká Svoboda.

Od roku 1989 přibylo v ČR téměř čtvrt milionu obyvatel (zdroj: ČSÚ).

Průměrný věk nevěsty v roce 1989 a dnes (zdroj: ČSÚ).

Součástí minulosti byly i komunistické zločiny. Z politických důvodů bylo v Československu v letech 1948-1989 uvězněno více než dvě stě tisíc lidí. Popraveno bylo 248 osob. Při pokusu o přechod hranic s Německem a Rakouskem bylo zastřeleno 145 lidí.

Bylo za minulého režimu lépe? Kam jsme se od roku 1989 dostali? Zažíváme nejlepší dobu v historii? Podívejte se na další díl Datažurnálu v úvodním videu.

Nový datový pořad Datažurnál můžete v premiéře sledovat jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Pomůže vám náš přehledný návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované