Hlavní obsah

Pákistánky byly na videu v přítomnosti muže. Jejich příbuzní je zastřelili

Foto: Profimedia.cz

Ženy v Pákistánu, ilustrační foto.

Reklama

Na internetu se před několika týdny objevilo video tří dívek ve společnosti jednoho muže. Dvě ze zúčastněných kvůli záznamu nejspíš zavraždili členové jejich rodin.

Článek

K vraždám došlo minulý týden v provincii Vazíristán na severozápadě Pákistánu. Dvojici dívek bylo podle britského listu The Guardian šestnáct a osmnáct let – smrtelné kulky vypálili mužští členové jejich rodiny v jejich vesnici.

Poté, co muži dívky zastřelili, jejich těla spálili. Místní policie zatkla v souvislosti s vraždami otce jedné z obětí a bratra druhé zavražděné dívky. Krveprolití měli naplánovat a nakonec i zrealizovat. Příbuzné obětí teď drží policie ve vazbě a pátrá po dalších dvou, kteří do vražd měli být zapojeni.

Video, na němž se trojice dívek dostává do kontaktu s mužem a kvůli kterému mužští členové rodin měli dívky zastřelit, bylo natočeno už minulý rok, do on-line prostoru se ale dostalo teprve před několika týdny. Policie také podle Guardianu uvedla, že hledá třetí dívku, která na nahrávce figuruje, aby se ujistila, že ji nestihl stejný osud jako dvě oběti.

Kmenové oblasti v severní a jižní části Vazíristánu, který leží na hranici s Afghánistánem, stále velmi striktně dodržují pravidla rodinné cti. Ta se týkají zejména žen, které mají omezený pohyb a nesmí často vycházet z domu bez doprovodu.

Právní klička ze zákona zmizela

Vraždy ze cti proto nejsou v těchto oblastech nic ojedinělého. Jejich oběťmi jsou obvykle ženy, které tím či oním způsobem měly zostudit svou rodinu. Ať už šlo jako v tomto případě o mladé dívky ve společnosti muže, nebo loni třeba o ženu, o níž se její manžel domníval, že ho podvádí. A zavraždil proto nejen ji, ale i své dvě děti, tři švagrové, jejich potomky a také tchyni. Podle lidskoprávních aktivistů dochází v Pákistánu až k tisíci vraždám ze cti za rok.

Loni v září se mluvilo i o případu, kdy tři muži zavraždili stejný počet žen v regionu Kohistán kvůli tomu, že na videu ze svatby v roce 2011 zpívaly a tleskaly. Těla obětí policie nikdy nenašla.

Pákistánské právo dříve zahrnovalo jakousi kličku, jež umožňovala lidem, kteří se takového činu dopustili, vyváznout bez trestu. Potřebovali k tomu pouze milost od jednoho z členů rodiny. Po přijetí nových zákonů v roce 2016 se ale situace změnila a soudy vynášejí za vraždy ze cti tvrdý trest – doživotí.

Reklama

Související témata:

Doporučované