Hlavní obsah

Byly o Vánocích velké obchody zavřené naposledy? Zákaz je laciný populismus, tvrdí ODS

Byly o Vánocích velké obchody zavřené naposledy? ODS sepsala návrh na zrušení zákazu a shání podporu ostatních stran.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Už druhé Vánoce v řadě si Češi museli počkat s nakupováním až po skončení svátků. ODS už sepsala návrh, který by zákazníkům znovu umožnil do obchodů vyrazit třeba hned na Boží hod. Co politici nakonec postaví výš - svobodu podnikaní, nebo nárok zaměstnanců trávit čas s rodinou?

Článek

Do studia jsme pozvali místopředsedu ODS Martina Kupku a místopředsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku, jehož strana pro zákaz otevření obchodů ve vybraných svátcích hlasovala.

Pravice a obchodníci versus levice a odbory

ODS už má připravený návrh, který by otevírací dobu v dnech státních svátků nechal na samotných obchodech. Předlohu podporují Hospodářská komora i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Ruku by pro ni mohli zvednout také poslanci hnutí ANO, SPD a TOP 09. Ústavní soud má navíc na stole stížnost několika senátorů na omezení otevírací doby velkých obchodů. Proti snaze zvrátit platný zákon se staví ČSSD, KDU-ČSL i komunisté. Lidovci by navíc zákaz rádi rozšířili. Nápadu přitakávají i odboráři. Levicovým stranám ale po volbách výrazně prořídly řady, a ODS má tak značnou šanci svůj návrh prosadit.

Zákaz platí už druhé vánoční svátky

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí být podle zákona o otevírací době v maloobchodu a velkoobchodu uzavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince.

Na Štědrý den obchody mohou mít otevřeno do poledne. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích či na prodejny v nemocnicích.

Reklama

Doporučované