Hlavní obsah

Být očima i ušima Alžběty II. Po boku královny stane nový vojenský pobočník

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II. se svým mužem, princem Philipem.

Reklama

Buckinghamský palác čekají změny. Na vážený post královnina vojenského pobočníka nastoupí britský válečný hrdina z Afghánistánu, major Tom White. Před jedenácti lety ve válce na Středním východě zabránil masakru v tamní škole.

Článek

Jednu z nejdůležitějších funkcí převezme White už tento týden. Třiatřicetiletý člen britského námořnictva (je členem Royal Marines, námořní pěchoty, která je součástí námořnictva, pozn. red.), v němž působí od roku 2007, má podle britského deníku The Daily Telegraph rozsáhlé vojenské zkušenosti. Ve válce v Afghánistánu působil v roce 2009.

Britská média vyzdvihují zejména operaci z března před jedenácti lety, kdy se i s jeho pomocí v rámci jednoho z britských elitních komand podařilo odvrátit tragédii v afghánském Helmandu. Tálibové v tamní škole nastražili výbušné zařízení, jež by spustila přítlačná deska napojená na školní dveře. Britové si ale všimli kabelů, které pod nimi vedly. A masakru zabránili.

„Zvedá se z toho žaludek, když pomyslíte, co se mohlo stát, kdybychom na ty bomby nepřišli. Ti lidé věděli, že mohli do povětří vyhodit mnoho dětí, a bylo jim to jedno. Nemám velké mínění o někom, kdo by odpálil školu. Vůbec si neváží mladého života,“ uvedl před jedenácti lety White, tehdy dvaadvacetiletý poručík.

Kromě této akce se také podle The Daily Telegraph zúčastnil třídenního boje, během něhož padlo 130 bojovníků radikálního hnutí Tálibán.

Pomáhat při schůzkách, zúčastnit se královských Vánoc

Vojenským pobočníkem královny Alžběty II. se tak major White stal za zásluhy. Podle deníku The Times jde o prvního člena komanda britské námořní pěchoty, jemuž se takové pocty dostalo. Alžběta II. rozhodně s výběrem Whitea nenechala nic náhodě, podle britského bulvárního deníku Daily Express vedla pohovor s blíže neupřesněným počtem dalších kandidátů.

Whiteův úkol nyní zní jasně: stát se „očima i ušima“ britské panovnice. Podle Daily Express se očekává, že ve své nové roli pomůže královně se schůzkami i hosty v paláci. Přítomen bude i u soukromých akcí, například u oslav Vánoc.

Vysoká funkce s tříletým mandátem rotuje mezi jednotlivými složkami britských ozbrojených sil. Nyní ji major White převezme po podplukovníkovi Nana Kofim Twumasi-Ankrahovi, jemuž se familiárně říká TA („tý-ej“). Jde o člena britské armády.

Twumasi-Ankrah, jenž je původem z Ghany, prošel válkou v Afghánistánu i Iráku a je prvním mužem s africkými kořeny na této pozici. Královna mu minulý pátek poděkovala za jeho služby a uvedla ho do Královského Viktoriina řádu.

Úslužný krok vůči námořnictvu? „Nesmysl“

Zdroje z vládních i královských kruhů minulý týden podle The Daily Telegraph odmítly šuškandu o tom, že jmenování Whitea do prominentní funkce je ve skutečnosti symbolická podpora námořních sil za zdmi paláce. A to kvůli tomu, že princ Harry, dříve ve vysoké ceremoniální funkci u Royal Marines, britské námořní pěchoty, o svou funkci po odchodu z královského života přišel.

Jeden ze zdrojů dokonce prohlásil, že jsou takové řeči „naprostý nesmysl“. Vojenský post si totiž vojenské složky předávají tak, jak by měly. Před Twumasi-Ankrahem, členem britské armády, zastával pozici královského vojenského pobočníka Sam Fletcher z britského Královského letectva.

Stejně jako pro jeho předchůdce znamená post po boku královny Alžběty II. pro nováčka Whitea povýšení – stane se z něj podplukovník.

Reklama

Doporučované