Hlavní obsah

Být v ANO je svěrací kazajka, ale nohy jsem schopen si umýt, říká hejtman Vondrák

Neboli Václava Dolejšího: Symboly TOP 09, motýlek a dýmka, uvnitř hnutí ANO.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Já jsem systematik, kdežto Babiš rozhoduje hodně intuitivně. A jsem zklamaný, že hnutí ANO se z pravicového proměnilo v levicové hnutí.“ Natočili jsme hejtmana Ivo Vondráka z hnutí ANO.

Článek

Podívejte se na další díl videosérie ze zákulisí politiky. Reportér Václav Dolejší svůj pořad Neboli tentokrát natáčel v Ostravě.

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje a poslanec hnutí ANO, rád nosí místo kravaty motýlka. Vysvětluje to tím, že stejně jako Karel Schwarzenberg chce do politiky vnést více noblesy. A stejně jako on také rád kouří dýmky.

A co víc, když popisuje dnešní politiku, mluví jako opoziční politik. Jako by ani nebyl z vládního Babišova hnutí ANO. „Doba je iracionální, do rozhodování vstupují emoce, které jsou někdy zlým vodítkem,“ říká Vondrák na balkoně krajského úřadu v Ostravě, zatímco potahuje z dýmky.

Vondrák má ze všech hejtmanů za hnutí ANO největší šance svůj post v říjnu obhájit. Ale nejen díky této silné pozici si bývalý rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava může dovolit kritizovat některé Babišovy kroky.

Nejvíc mu vadí, že původně pravicové hnutí ANO, do něhož vstupoval, se postupně mění v levicovou stranu. „Z toho jsem zklamán,“ přiznává.

A vytkl už to přímo Babišovi? „Podívejte, já tady nechci rozebírat, jaké o tom máme diskuse s panem Babišem. My jsme prostě nastavení každý jinak. Já jsem systematik, já prostě mám rád věci, které se - v uvozovkách - řídí přírodními zákony. A on jede víc ad hoc, hodně intuitivně, ale ne nutně vždycky špatně,“ odpovídá.

Vondrák se na kameru Seznam Zpráv svěřil i s tím, že se ho hodně přátel i studentů z univerzity opakovaně ptá, jak může v Babišově hnutí vydržet. Přiznal, že partaj bral jako rychlý výtah do funkce hejtmana, protože v tradiční straně by musel čekat roky, než by se stal lídrem kandidátky. A náramně mu vyhovuje, že je skoro 400 kilometrů od Prahy, takže mu do toho nikdo moc nemluví.

Je tedy pro něj členství v hnutí ANO svěrací kazajkou? „Ano. Jenom si pořád říkám, že ještě jsem schopen si ty nohy pořád umýt. Prostě nejde prolézt politikou bez toho, aniž byste udělal kompromis, který si vám nelíbí. To je v každé politické straně.“

Reklama

Doporučované