Hlavní obsah

Byt za pět milionů? Bydlení je v Česku drahé, ale dlouhodobě ceny půjdou ještě výš, říká expert

„Krize? Vycházím-li z prognóz České národní banky, situace nebude tak dramatická jako v roce 2007,“ říká David Krajný.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Realitní bublina v Česku hned tak nepraskne – žádná tu totiž není, říká v rozhovoru pro Seznam David Krajný majitel Re/Maxu – jedné z největších realitních sítí v Česku. Ceny nemovitostí podle něj už sice nerostou takovým tempem jako v minulosti, ale rozhodně nebudou klesat.

Článek

Kupujete nemovitost? Děláte dobře – podle majitele realitní sítě Re/Max nemůžete prodělat. „V dlouhodobém horizontu cena nemovitostí určitě poroste. Souvisí to s úrovní ekonomiky – stačí se podívat na západ od hranic. Tam jsou nemovitosti mnohem dražší. Je evidentní, že s tím, jak u nás poroste životní úroveň, porostou i ceny nemovitostí. Doháníme Západ,“ říká David Krajný s tím, že vývoj je ale cyklický a v krátkodobém horizontu ceny mohou spadnout.

A ceny rostou i v tuto chvíli. I když se často mluví o tom, že „realitní bublina praská“.

„O realitní bublině se hodně píše. Je třeba si ale uvědomit, že realitní trh se vyvíjí cyklicky a cenu nemovitostí určuje nabídka a poptávka. V České republice je cena nemovitostí vyšší a je k tomu několik důvodů,” říká Krajný s tím, že ekonomice se dařilo, hypotéky zlevnily a hlavně – na trhu dlouhodobě chybí nové byty. To se navíc hned tak nezmění. „Dnes se staví o třetinu méně než před deseti lety,“ vysvětluje Krajný.

Anketa

Jak bydlíte?
Vlastní bydlení (byt, dům)
65,8 %
V nájmu a platím nájemné
27,9 %
U příbuzných nebo známých, neplatím nájemné
6,3 %
Celkem hlasovalo 29896 čtenářů.

Ceny nemovitostí tak od krize v roce 2008 a následného období stagnace neustále rostou. Dnes už sice ne takovým tempem jako ještě před několika měsíci, ale růst je tam stále.

„Ceny na realitním trhu dlouhodobě rostou. Už dnes jsou o 10 procent vyšší, než byly v době vrcholu v roce 2007,“ říká Krajný. V posledních měsících ale díky regulacím na trhu a vysokým cenám klesá počet zájemců o nemovitosti, a prodlužuje se tak doba, za kterou se nemovitost prodá.

Reklama

Související témata:

Doporučované