Hlavní obsah

Bytů se začalo stavět víc, ale méně jich bylo dokončeno

Podívejte se, jak se staví v Praze.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stavebnictví v září zrychlilo meziroční růst na 12,4 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Nejžádanější, co nyní stavbaři dělají, jsou byty. Z nejnovější statistiky vydané ČSÚ vyplývá, že oproti minulému roku se letos v září začalo stavět víc bytů, ale méně jich bylo dokončeno.

Letošní září mělo ve srovnání s loňským o jeden pracovní den méně, po očištění o tento vliv stavebnictví vzrostlo o 13,9 procenta.

V pozemním stavitelství, kam spadá stavba bytů, kanceláří nebo skladů, se produkce proti loňskému září zvýšila o 10,1 procenta. V inženýrském, které tvoří ze značné části dopravní infrastruktura, byla výroba meziročně vyšší o 18,1 procenta.

Počet zahájených bytů se meziročně zvýšil o 7,9 procenta na 2 611 bytů. Dokončeno jich bylo 2 357, což je proti loňskému září o 8,6 procenta méně.

Úřady vydaly i méně stavebních povolení, jejich počet meziročně klesl o 9,4 procenta na 6 728. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 31,8 miliardy Kč a ve srovnání se stejným loňským obdobím byla vyšší o 17,1 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 0,1 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti loňskému září vzrostla o 8,7 procenta na 37 826 Kč.

Reklama

Doporučované