Hlavní obsah

Byty by mohly zlevnit o statisíce korun. Senát navrhuje zrušit daň z nabytí nemovitosti

Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitosti.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitých věcí. Svůj návrh dnes vložil do poslanecké novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí, která má osvobodit od daně první prodej bytů v rodinných domech. S pozměňovacím návrhem na zrušení daně přišel senátní hospodářský výbor.

Článek

Daň z nabytí nemovitosti se platí při koupi bytu, domu, pozemku a dalších nemovitostí. Nevztahuje se na nové byty a domy, kde se ale zase platí DPH. Daň činí 4 procenta, do roku 2016 ji platil prodávající, poté přešla na kupujícího. Tomu se tak v praxi najednou skokově prodražil nákup nemovitosti, kdy poté, co zaplatí prodávajícímu, musí ještě další peníze odvést pro finanční úřad.

A nejde o zanedbatelné částky. Podle Deloitte Real Indexu se byty v panelových domech v krajských městech včetně Prahy prodávaly na začátku roku v průměru za 44 400 korun za čtvereční metr. To znamená, že rodinný byt o velikosti 75 metrů čtverečních stál 3,33 milionu korun. Daň tedy činila 133 tisíc korun.

Průměrný „secondhandový“ byt v Praze potom v letošním prvním kvartálu stál dle analýzy developera Trigema 87 459 korun za metr čtvereční. Třípokojový 75metrový byt tak stál 6,56 milionu korun a kupující z něj musel navíc ještě zaplatit daň 262 tisíc korun.

Nyní tak předlohu dostane opět Sněmovna, která o senátním návrhu na zrušení daně rozhodne. Na dani z nabytí vybral stát jen loni 13,6 miliardy korun, předloni to bylo 12,5 miliardy.

Zrušit zákonné opatření o dani z nabytí navrhovala už ve Sněmovně ODS při schvalování projednávané novely. Stejný návrh ODS odmítla Sněmovna loni. Někteří senátoři dnes označovali daň z nabytí jako nemorální.

Reklama

Související témata:

Doporučované