Hlavní obsah

Byty došly. Na trhu je nejméně novostaveb za poslední roky

Foto: Shutterstock.com

V Praze je k mání nejméně bytů za poslední roky, cenu to šroubuje ještě výš. Ilustrační foto.

Reklama

Ceny nových bytů jsou v Praze na historickém maximu, jejich nabídka je přímo na opačné straně. Většina developerských společnosti má téměř, nebo dokonce úplně vyprodáno a nové projekty se jim zadrhly v povolovacích procesech.

Článek

Letošní enormní poptávka po novém bydlení srazila nabídku ve třetím čtvrtletí roku 2021 na historické minimum. Jak uvádí analýza společností Skanska, Trigema a Central Group, pražští zájemci mohli vybírat z pouhých 2 750 bytů, tedy jen z poloviční nabídky, která na trhu byla před rokem. A to i přesto, že prodej bytů za poslední tři měsíce nijak nepřevyšoval dlouhodobý průměr.

Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou nadále zrychlovala růst prodejních cen, které v září v metropoli dosáhly na 126 409 Kč za metr čtvereční podlažní plochy.

Společná analýza společností Trigema, Central Group a Skanska odhaluje, že v letošním roce bylo dosud prodáno 6 100 nových bytů, z toho 1 350 ve třetím čtvrtletí. Oproti předcházejícímu kvartálu, kdy se prodalo 2 650 bytů, jde o pokles o 1 300 jednotek.

Rok 2021 bude rekordní, odhadují developeři

V Praze s koncem třetího čtvrtletí svého majitele našlo o 300 nových bytů více než za celý loňský rok, který skončil počtem 5 800 prodaných jednotek. Do konce roku tak lze očekávat nový rekord trhu v oblasti prodejů.

„Komplikované a zdlouhavé povolování nové výstavby a stále vysoký zájem o nové bydlení výrazně ztenčily nabídky prodávajících, současní zájemci tak musí vybírat jen z omezeného počtu dostupných bytů. Mnozí developeři mají téměř či zcela vyprodáno a nové projekty zaseknuté v povolovacích procesech,“ říká Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Reality.

Nové byty jsou vyprodané

Až do letošního roku developeři zaznamenali nejhorší stav v 1. čtvrtletí roku 2017, kdy bylo v nabídce 3 450 jednotek. Dlouhodobý průměr volných jednotek z let 2018 až 2020 činí 5 050 jednotek.

„V poslední době jsme bohužel svědky bezprecedentního propadu nabízených bytů. Nůžky mezi nabídkou a poptávkou jsou rozevřené téměř na maximum, a pokud se neurychlí velmi komplikované povolování, situace může být kritická. Do prodeje se sice dostávají nové projekty, ty však zdaleka nedokážou uspokojit všechny zájemce o vlastnické bydlení. Jistým východiskem z patové situace celého trhu bydlení tak může být snad jen přesun developerů z primárního trhu na trh nájemní,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Ceny jsou na historickém vrcholu

Nerovnoměrný poměr nabídky a poptávky a zvyšující se stavební náklady stojí za dalším růstem cen. Tempo zdražování od druhého čtvrtletí nabralo na dalších obrátkách a zvedlo prodejní ceny téměř o sedm procent. Na konci září 2021 tak dosáhla průměrná prodejní cena na 126 409 korun za m2. Meziročně to znamená 15% nárůst. V přepočtu na metr čtvereční nejvíce zdražily byty čtyřpokojové, a to o 18 procent na cenu 124 642 Kč za m².

Stejně jako prodejní cena zaznamenala svůj rekord i průměrná nabídková cena. Dle analýzy Central Group, Trigema a Skanska dosahovala nabídková cena na konci září částky 137 518 korun za m², tedy o šest procent více než v předchozím čtvrtletí a o celých 20 procent více než před rokem.

„Nová vláda a Poslanecká sněmovna by měly dělat vše pro to, aby se nová výstavba konečně ve větším odblokovala. Bez toho se totiž situace bude nadále jen zhoršovat,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Reklama

Související témata:

Doporučované