Hlavní obsah

Byty letos někde podražily i o pětinu. Podívejte se, jak rostly ceny ve vašem krajském městě

Nejvíc letos zdražily byty v Ústí nad Labem a ve Zlíně, přibližně o pětinu.

 

Reklama

Ve většině českých krajských měst vzrostly mezi 3. čtvrtletím loňského a letošního roku ceny bytů o více než deset procent. Někde ještě výrazně více.

Článek

Průměrná mzda vzrostla letos ve třetím čtvrtletí podle ČSÚ meziročně o 6,8 procenta. I když to byl neobvykle dobrý výsledek, stejně nepřekonal růst cen bytů v největších českých městech ve stejném období. Vlastní bydlení se tak opět stalo pro většinu lidí o něco vzdálenějším statkem.

Nejpomaleji z krajských měst rostly podle nejnovějšího Deloitte Real Indexu meziročně ceny v Liberci (o 7,6 procenta). Nejrychleji naopak v Ústí nad Labem. A to o 22,4 procenta.

Největší trh - Praha - zahrnující 64 procent všech prodejů v daném období - zaznamenal růst ceny „jen” o 8,8 procenta.

To ovšem platí, pokud se bavíme o cenách z kupních smluv, kde jsou dohromady zahrnuty staré byty i novostavby. Když se budeme soustředit pouze na nové byty a aktuální ceny v nabídkách developerů, dojdeme v hlavním městě podle statistiky Trigemy k ohromnému růstu o 21 procent. A průměrné ceně přes 87 tisíc korun za čtvereční metr.

Kolik stojí metr čtvereční v jednotlivých českých krajských městech? A co to reálně znamená pro ty, kteří by chtěli bydlení financovat hypotékou? To se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované