Hlavní obsah

Byty se zdají drahé už i developerům: Průměrný nový 3+kk v Praze je za 5,7 milionu

Nové pražské byty dál zdražují.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Nové byty se v hlavním městě v posledním čtvrtletí prodávaly v průměru za 75 791 korun za metr čtvereční. Průměr ve zbytku republiky je o 43 procent nižší.

Článek

Byty, které si lidé kupují v pražských novostavbách, podražily za poslední rok o 15 procent. Za dva poslední roky dokonce o 36,6 procenta.

V přepočtu to znamená, že garsonka o 35 metrech čtverečních teď v průměru přijde nového majitele na 2,65 milionu korun, třípokojový rodinný byt o ploše 75 metrů čtverečních potom na 5,68 milionu.

A to se stále jedná o ceny, za které se byty skutečně prodají.

Jiná statistika, jak jdou ceny vzhůru, totiž ukazuje byty, které nyní jsou v nabídce a na kupce čekají. Jejich průměrná cena je ještě o bezmála jedenáct tisíc korun na metr čtvereční vyšší.

Přepočteno stejně jako v prvním příkladu: nabízený byt 1+kk stojí lehce přes tři miliony korun - 3,02 milionu, třípokoják dokonce 6,49 milionu.

Nabídka se smrskla na polovinu

I developeři, kteří sami na byty pomyslné cenovky věší, uznávají, že ceny jsou hodně vysoko.

Například Marcel Soural z Trigemy ale tvrdí, že jejich marže zůstává stejná a většina navýšených příjmů padne na náklady za zdražující se nové pozemky nebo za režii.

Za důvod, proč ceny stoupají, je obecně považována ztenčující se nabídka nových bytů. Staví se totiž málo a 3600 bytů ze současné nabídky je přibližně polovina zásob z před dvou let. Byty se tak stávají vzácnými a dražšími.

Z regionů je nejdražší Olomouc

Tento problém je ale hlavně v Praze, která je i přes pokles prodejů stále zdaleka největším českým realitním trhem.

Ve zbytku republiky je průměrná cena za čtvereční metr v novostavbě 45 325 korun.

Za nejvyšší průměrné ceny se prodávaly v uplynulém čtvrtletí byty v Olomouckém (51 tisíc Kč/metr čtvereční), Jihomoravském (50,8 tisíce) a Středočeském kraji (49,7 tisíce). V nejlevnějším Karlovarském kraji kupovali v průměru zákazníci nové byty za poloviční ceny než ve třech nejdražších regionech.

Na grafy vývoje cen a počtu nových pražských bytů, stejně jako na reakci developera, se podívejte ve videu na začátku článku.

Reklama

Doporučované