Hlavní obsah

Býval americkým vojákem. Teď ho viní z dvojnásobné vraždy pro peníze na další misi

Svět bez obalu z 27. 10. 2019: Americký voják bojoval s ukrajinskou armádou. Doma ho obvinili z dvojnásobné vraždy.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

USA žádají o vydání bývalého amerického vojáka Craiga Langa z Ukrajiny, kde bojoval na východě proti separatistům.

Článek

Craig Lang má za sebou bohatou vojenskou minulost. S americkými jednotkami bojoval v Iráku a v Afghánistánu, později se stal jedním ze zahraničních dobrovolníků, kteří společně s ukrajinskou armádou bojovali proti proruským separatistům na východě Ukrajiny. V roce 2016 dostal oficiální povolení připojit se do Gruzínci vedené jednotky dobrovolníků.

„Byl velmi skromný a trochu v depresi, ale po zkušenosti, kterou měl z války, je něco takového normální,“ popsal na kamery RFE/RL jeden z jeho tehdejších spolubojovníků.

A právě na Ukrajině byl díky mezinárodnímu zatykači zadržen. Ukrajinský soud zkraje října rozhodl, že Lang zůstane ve vazbě do doby, než posoudí, zda jej vydají do Spojených států.

Čeho se měl dopustit? Vyšetřovatelé v USA tvrdí, že se v dubnu 2018 spolu s dalším bývalým americkým vojákem Alexem Zwiefelhoferem dopustil dvojnásobné loupežné vraždy. Muži se domluvili s manželským párem z Estera na Floridě na prodeji zbraní. Údajně ale muže a ženu zabili a sebrali jim 3 000 dolarů, které si pár na koupi zbraní přinesl. Policisté uvedli, že se domnívají, že bývalí vojáci chtěli tyto peníze použít na cestu do Jižní Ameriky, aby tam bojovali proti venezuelské vládě, a pokračovali tak ve své „vojenské misi“.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který vysílá Televize Seznam v premiéře každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované