Hlavní obsah

Býval hvězdou, ale upadl v nemilost komunistů. Zakladatel Alibaby zmizel

Podívejte se na video věnované byznysu Jacka Ma.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Z otce „čínského Amazonu“ a chlouby bohatství teď „kapitalistickou pijavicí“ a trnem v oku čínských antimonopolních úřadů. Sláva obdivovaného Jacka Ma pod rouškou komunistické vlády vyhasla. Ma zmizel neznámo kam.

Článek

Jack Ma, 56letý miliardář a zakladatel společností Alibaba a Ant Group, se na veřejnosti neobjevil více než dva měsíce. Na miliardářovu nepřítomnost jako první upozornila na Yahoo! australská novinářka Jessica Yun a od té doby po něm pátrají především uživatelé napříč sociálními sítěmi. Co se stalo s jedním z nejznámějších podnikatelů na světě?

Nedotknutelný

Začínal úplně od nuly. V roce 1999 ve svém bytě na pobřeží provincie Chang-čou rozjížděl Alibabu jako firmu s méně než dvaceti zaměstnanci. K 31. březnu 2020 z ní byl technologický gigant s tržbou 71,985 miliardy dolarů.

Donedávna byl Jack Ma považován za nedotknutelného. Obdivovaný technologický magnát často bavil publikum příběhy o svých opakovaných neúspěších. Mezi nejznámější patří ten o otevření nové pobočky KFC v Chang-čou, kdy se Ma dle svých slov stal jediným neúspěšným žadatelem o práci.

Přesto se tento bývalý učitel angličtiny stal načas nejbohatším mužem Číny. Pravidelně se objevoval po boku nejvyšších čínských vůdců, stal se dokonce jakýmsi neoficiálním velvyslancem, který se v lednu 2017 setkal s nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Tehdy Ma slíbil, že v USA pomůže vytvořit milion pracovních míst. „Jack a já se chystáme dělat některé skvělé věci,“ řekl tehdy Trump novinářům.

Foto: Profimedia.cz

Jack Ma a Donald Trump. Setkání v Trump Tower v roce 2017.

Nedávný zásah Číny v řadách své vlastní obchodní říše ale schytal i Jack Ma, jehož společnosti se ocitly pod obrovským tlakem. Koncem prosince zahájily čínské regulační orgány antimonopolní vyšetřování společnosti Alibaba, nejúspěšnější čínské technologické firmy a největší společnosti v oblasti elektronického obchodování v zemi, někdy přezdívané „čínský Amazon“.

Rozsáhlý zájem o podnikání Jacka Ma není jen shoda náhod – Ma na sebe pozornost přitahoval delší dobu, naposledy na šanghajské konferenci konané koncem října, kde otevřeně zkritizoval čínský finanční regulační systém.

Na setkání označovaném jako „otevřená, pragmatická a mezinárodně vlivná finanční špičková komunikační platforma“ Jack zřejmě cítil prostředí vhodné pro sdílení svých poznatků z kariéry. Podle anglického přepisu zveřejněného hongkongským deníkem Apple Daily měl Ma slova pro svůj projev volit pečlivě. Sám sebe popsal jako „takového muže v důchodu sdílejícího neprofesionální názory neprofesionála“ a připustil, že jeho myšlenky mohou být „nezralé, nepřesné, nebo dokonce směšné“. Zdvořile nadhodil i několik citátů z pera čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Hranici ale překročil, když publikum vyzval, aby zvážilo potřebu reformy finančního systému země.

Konkrétně se měl vyjádřit o Čínou aplikovaném systému jako o pravidlech „klubu seniorů“ a říct, že „nelze používat včerejší metody k řízení budoucnosti“. „Potřebujeme vybudovat zdravý finanční systém, nikoli systematická finanční rizika,“ řekl. „Inovovat bez rizik znamená zabít inovace. Na světě neexistuje žádná inovace bez rizik.“

Blair Silverberg, generální ředitel finančního start-upu Capital, v listopadu pro Business Insider řekl, že přesně tyto předpisy čínská vláda zavedla, „aby mohla lépe prosadit svoji nadvládu nad Jackem Ma“.

To se shoduje i s tvrzením listu The Wall Street Journal, který minulý týden vypustil podezření, že se Peking snaží vyšetřováním Alibaby za údajné porušení antimonopolních pravidel smrsknout miliardářovu technologickou říši a potenciálně získat větší podíl v jeho podnicích. Informaci deníku potvrdili nejmenovaní čínští úředníci a vládní poradci s touto situací obeznámení.

Říjnová řeč Jacka Ma řádně rozzuřila politické kádry. Od konce měsíce se miliardář neozýval na sociálních sítích. 2. listopadu byl předvolán čínskými úřady k výslechu. Následujícího dne čínský regulační úřad na poslední chvíli zablokoval očekávaný vstup na akciový trh ze strany společnosti Ant Group, přidružené firmy Alibaby. Ant Group se tak musela přeorientovat z příprav největší veřejné nabídky na splnění nařízené restrukturalizace provozu podle nových antimonopolních pravidel. Kvůli ní přišla společnost o miliardy.

V listopadu Ma přišel o své místo v křesle porotce v africké talentové show „Africa's Business Heroes“, kterou sám založil. Talentová show sice listu Financial Times ani Business Insideru podrobnosti nesdělila, jeden ze zástupců Alibaby však prozradil, že se Ma porotcování chopit nemůže, protože mu „něco zkřížilo plány“. Ještě 12. října přitom Ma v pořadu hlásal, že se těší na setkání s finalisty během online finále 14. listopadu.

„Ma se v Číně snaží chovat nenápadně už nějakou dobu,“ uvedl pro CNN Duncan Clark, autor knihy „Alibaba: The House that Jack Ma Built“ a zakladatel investiční poradenské firmy BDA China. „Ale to ticho, které zavládlo, je poněkud ohlušující,“ dodal. Zatímco Ma již nevykonává pozici výkonného ředitele ani představenstva v žádné ze společností, které spoluzakládal - v roce 2019 odstoupil jako výkonný předseda Alibaby - je stále s pěti procenty jejím největším akcionářem.

Kapitalistická pijavice

Ma přijímal záři reflektorů s chutí. Vystupoval na rockových koncertech, oblékal se jako Michael Jackson, zahrál si ve filmu. Ale okázalost je pro čínský fádní aparát nepřijatelná a po nějaké době bylo třeba obrátit proti němu veřejné mínění.

Ma začal kritizovat čínskou pracovní kulturu „996“ zahrnující pracovní dobu od 9:00 do 21:00, šest dní v týdnu. Někteří jedinci citující Marxe ho začali odsuzovat jako „kapitalistickou pijavici“. „Senzační lidový miliardář, jako je Jack Ma, bude určitě pověšen na pouliční lampu,“ napsal jeden komentátor ve wechatovém příspěvku, který si vysloužil více než 100 000 přečtení a o 20 tisíc více na síti Weibo. Jeden z článků státního média People’s Daily dokonce připomíná, že „neexistuje žádná takzvaná éra Jacka Ma. Existuje pouze doba, ve které Jack Ma žije“.

Až donedávna byl Ma nejbohatším mužem Číny s majetkem přesahujícím hodnotu 60 miliard dolarů. Kvůli zpřísnění pravidel pro společnosti z oblasti finanční technologie ale jeho firmy jen za poslední dva měsíce přišly o 12 miliard dolarů. Podle indexu Bloomberg Billionaires nyní činí jmění Jacka Ma 50,6 miliardy dolarů, což z něj dělá čtvrtého nejbohatšího člověka v Číně.

Po odchodu z vedení Alibaby na veřejnosti často vystupoval v rámci filantropické činnosti. Působil ve vzdělávacích fórech, vystupoval na mezinárodních akcích, jako je Světové ekonomické fórum. Po vypuknutí pandemie zaslala nadace Jacka Ma ochranné pomůcky do 150 zemí, včetně 500 000 testovacích souprav a milionu roušek do USA, přičemž uvedl: „V těchto obtížných dobách se spojujeme s Američany.“ Mezi další projekty patří podpora vzdělávání v Číně a podnikání v celé Africe.

Bylo to však na dlouhou dobu poslední velké vystoupení Jacka Ma. Jeho společnosti během nepřítomnosti svého podnikatelského gurua a šéfa uvedly, že nyní poslouchají Peking. Ant Group minulý týden uvedla, že oceňuje „vedení a pomoc“ regulačních orgánů. Alibaba se na konci prosince zavázala „aktivně spolupracovat“ s protimonopolními vyšetřovateli.

Minulý týden čínská vláda nařídila společnosti Ant Group, která vlastní Alipay, největší čínskou platformu pro digitální platby, aby omezila svůj provoz. Jako důvod vyjádřila své obavy, že způsob správy a řízení společnosti „není zdravý“. Když Čína poprvé Alipay spustila, neexistovala jasná nařízení o platebních službách třetích stran. Rizika zasahování do finančních služeb byla jasná. „Pokud někdo bude muset jít do vězení, půjdu já,“ říkával tehdy bezostyšně Ma svým kolegům. V Si Ťin-pchingově Číně ale hrozí, že takových slov může člověk brzy litovat.

Nepohodlní miliardáři

V roce 2014 z Číny uprchl další miliardář a podnikatel Kuo Wen-kuej. Ve videorozhovoru poskytnutém médiím v roce 2019 se označil za informátora o korupčních kauzách v zemi. Tento muž udělal nemyslitelné – roztrhl závoj obklopující čínskou politickou elitu plnou korupce, mimomanželských vztahů a vražedných spiknutí přes sociální sítě. Tentýž člověk tehdy vyjádřil obavy i o život Jacka Ma – řekl, že jeho kolega příští rok skončí buď ve vězení, nebo mrtvý, protože se Čína snaží převzít jeho lukrativní Ant Group.

Podniky Jacka Ma jsou ale v potenciálním ohrožení i mimo území Číny. Washington v posledních týdnech spolu s přicházejícím koncem Donalda Trumpa zintenzivňuje svou kampaň proti čínským společnostem. Konkrétně Alibabu na konci minulého léta nechal zkontrolovat americký ministr zahraničí Mike Pompeo, když vyzval americké společnosti, aby ze svých digitálních sítí odstranily „nedůvěryhodnou“ čínskou technologii.

Veřejné mínění o Jacku Ma v Číně se mezitím zhoršilo. Pod posledním příspěvkem přidaným na jeho sociální sítě zaznívají obzvláště negativní reakce. „Opět jde o zdroje a prohlubování mozku,“ napsal jeden z uživatelů sítě Weibo a záměrně použil slova, kterými Ma popsal nutnost zavedení pořádného vzdělávacího systému v Číně. „Je to totální kapitalistická linie,“ reagoval uživatel.

Podle zpráv čínských organizací bojujících za lidská práva měl Jack Ma z Číny v půlce prosince uprchnout. Jde však o informace, které nejsou potvrzené žádným oficiálním zdrojem.

Reklama

Doporučované