Hlavní obsah

Býval jsem gayem, vyléčily mě krásné ženy. Filipínský prezident opět budí rozruch

Býval jsem gayem, vyléčily mě krásné ženy. Filipínský prezident opět budí rozruch.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

Filipínský prezident Rodrigo Duterte, známý pro své časté narážky na LGBT komunitu či nevhodné komentáře na adresu žen, si na své konto může připsat další kontroverzní výrok. Během svého projevu pro filipínské usedlíky v Tokiu prohlásil, že „býval gayem“, nicméně se „vyléčil“. A to díky krásným ženám, píše server CNN.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý prezident během projevu nejdříve svého politického oponenta a kritika, senátora Antonia Trillanese IV., nařkl z homosexuality. Následně sám prohlásil, že i on „tak trochu býval gayem“. Prý až sňatek s Elizabeth Zimmermanovou, který skončil rozvodem v roce 2000, ho „vyléčil“. S příchodem jeho nynější partnerky Honeylet Avancenaové si je jistý jedním: „Znovu jsem se stal mužem! Tato nádherná žena mě vyléčila,“ pochlubil se během tokijského projevu. „Poté jsem nenáviděl hezké muže. Teď preferuji krásné ženy,“ citovala ho dále CNN.

Svůj projev Duterte zakončil pozváním několika žen na pódium, aby je mohl jednu po druhé políbit. „Zaprvé nejste vdaná, ok? A zadruhé nejste nezletilá. Madam, chcete políbit?“ ptal se žen z publika. Prezidentův mluvčí si scénu natáčel na telefon, zatímco jiní senátoři mlčky přihlíželi.

Duterte má za sebou celou historii kontroverzních komentářů mířených na LGBT komunitu či na ženy. V roce 2016 při projevu nevybíravým způsobem nazval amerického ambasadora gayem. V březnu následujícího roku Duterte zase prohlásil, že je proti sňatkům párů stejného pohlaví, a poznamenal, že jiné svazky než manželství muže a ženy by na Filipínách, které jsou převážně katolické, nebyly přijaty. Později se ale také nechal slyšet, že během jeho funkce budou LGBT komunity pod jeho ochranou. „Nebudeme vyvíjet žádný nátlak a uznáme vaši důležitost ve společnosti,“ řekl tehdy Duterte podle CNN na konferenci k problematice LGBT na Filipínách.

Mezi další z jeho urážlivých výroků patří i věta: „Dokud tady budou krásné ženy, bude se znásilňovat.“ V lednu letošního roku zase v reakci na kritiku drogové války Duterte slovně napadl filipínské katolické biskupy a řekl, že většina z nich jsou gayové.

Reklama

Související témata:

Doporučované