Hlavní obsah

Bývalá drůbežárna v Liberci se promění na průmyslový areál

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Bývalou drůbežárnu na okraji Liberce označovanou za brownfield soukromý investor přestaví za 700 milionů korun na výrobní areál nazvaný Agrotechnology park. Zaměřený bude na polovodičový průmysl a pracovat by tam měly stovky lidí.

Článek

Investor vybuduje také veřejnou komunikaci včetně chodníků a cyklostezku. „Jedná se o veřejnou infrastrukturu budovanou soukromým investorem, která výrazně zprůchodní území a zkrásní okolí tohoto zpustlého brownfieldu,“ řekl náměstek primátora Liberce Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberec se na tom domluvil se společností Proinco, jež patří do investiční skupiny Industrial and Capital holding. Ta je nyní vlastníkem léta nevyužívaného areálu v Hellerově ulici v Doubí, kde byla v minulosti drůbežárna. S jeho revitalizací už Proinco začalo. „Jednalo se o dlouho nevyužívanou lokalitu, kterou Proinco pojalo jako brownfieldovou investici. Provedlo kompletní demolici historických nefunkčních budov a na jejich místě předpokládá realizaci výstavby kompletního areálu, jehož předmětem výroby by měla být agrotechnologie a se zaměřením zejména na čistou výrobu,“ uvedl za investora Tomáš Ficner.

V plánu developera je výstavba tři výrobních hal, první a nejmenší by měla být postavená do začátku listopadu. „Nejmenší objekt bude obývat firma Cattron, která například dělá a opravuje řídicí jednotky pro lesní stroje a různé zemědělské stroje,“ uvedl další zástupce investora Petr Mynář.

Další dvě výrobní haly chtějí podle něj postavit v příštím roce. Minimálně jednu bude využívat česká odnož nadnárodní společnosti UCT, která působí v Liberci už ve dvou lokalitách, v ulici V Horkách v Janově Dole a v Partyzánské u letiště. Minulost podniku UCT v Liberci je spjatá s firmami Elmarco a Miconex. Nyní zaměstnává zhruba 500 lidí a dodává zařízení do polovodičového průmyslu. „My konkrétně nevyrábíme čipy, ale vyrábíme zařízení, ve kterých se následně čipy vyrábí,“ uvedl liberecký ředitel UCT Martin Pavlata. Podle něj původně počítali s tím, že do Agrotechnology parku sestěhují většinu svých provozů. „Nicméně doba se výrazně mění a v tuto chvíli si troufnu tvrdit, že částečně zůstaneme i v těch prostorech, kde teď jsme,“ dodal Pavlata. Předpokládá, že pro rozšíření výroby budou potřebovat v dalších letech nabrat 200 až 300 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované