Hlavní obsah

Bývalá firma Víta Bárty prohrála spor o bezpečnostní prověrku

Foto: Petr Hloušek /Právo/, Profimedia.cz

Někdejší ministr dopravy Vít Bárta na archivním snímku.

Reklama

Nejvyšší správní soud potvrdil, že zamítl kasační stížnost, kterou společnost Mark2 Corporation Czech (dříve ABL) podala.

Článek

Bývalá firma někdejšího předsedy politické strany Věci veřejné Víta Bárty definitivně prohrála svůj o spor o bezpečnostní prověrku.

Nejvyšší správní soud potvrdil, že zamítl kasační stížnost, kterou společnost Mark2 Corporation Czech (dříve ABL) podala.

Bezpečnostní agentura se soudila s Národním bezpečnostním úřadem kvůli tomu, že před šesti roky přišla o prověrku na stupeň důvěrné.

Důvody, proč Nejvyšší správní soud stížnost firmy zamítl, nejsou zatím známy. Už pražský městský soud, který žalobu posuzoval předtím a také ji zamítl, však konstatoval, že společnost představuje bezpečnostní riziko.

„Pro závěr o bezpečnostní nespolehlivosti postačuje již samotné podezření z existence bezpečnostních rizik. A toto podezření bylo ve věci žalobce (firmy Mark2 Corporation) jednoznačně dáno,“ napsala letos v červnu v rozhodnutí soudkyně Karla Cháberová.

Z rozhodnutí městského soudu lze také vyčíst, že hlavním důvodem pro zrušení prověrky byla pro NBÚ právě osoba někdejšího předsedy Věcí veřejných a ministra dopravy Víta Bárty.

Z verdiktu soudu také plyne, že Národní bezpečnostní úřad ve svých dokumentech uvedl, že Bárta vyvíjel činnost proti zájmům státu.

Proto nakonec případ uzavřel s tím, že nakládání jeho bývalé firmy s utajovanými informacemi považuje za významně rizikové.

Bárta byl v říjnu 2013 obviněn, protože podle vyšetřovatelů od bývalého policisty získal odposlechy BIS, které dokumentovaly vliv lobbisty Romana Janouška na kroky hlavního města pod vedením primátora Pavla Béma.

Firma Mark2 Corporation Czech se u soudu bránila tím, že Bárta už v té době řadu měsíců nepůsobil. Pracovní poměr mu skončil k červnu 2010. Nyní jsou vlastníky Mark2 Corporation Czech jeho příbuzní Matěj Bárta a Stanislava Bártová.

Víta Bárta skončil před pěti roky v politice poté, co neuspěl ve volbách do Sněmovny. V nich kandidoval za stranu Tomio Okamury. Média poté popisovala, že i přesto Bárta ovládal část poslaneckého klubu, což mělo za následek rozpad hnutí Úsvit přímé demokracie.

Reklama

Doporučované