Hlavní obsah

Bývalá milenka premiéra dostane slovo u soudu. A pak přijde čtvrtý rozsudek

Advokáti mluví o tom, že by bývalá premiérova milenka a vojenští agenti měli být osvobozeni.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Další, už čtvrté soudní kolo případu údajného zneužití služeb vojenských zpravodajců se blíží k prvnímu verdiktu.

Článek

Už tento týden zřejmě vynese soud nový rozsudek nad manželkou expremiéra Petra Nečase Janou Nečasovou, dříve Nagyovou. Státní zástupce pro ni požaduje tři a půl roku vězení, obhájce naopak osvobození.

V celé věci jde o údajné zneužití vojenské tajné služby. Ta podle obžaloby na objednávku Nagyové sledovala tehdejší Nečasovu manželku Radku. Nagyová prý o ní chtěla získat kompromitující informace, které by Nečase přiměly k rozvodu.

Obhajoba tvrdí, že o žádné nelegální sledování nešlo. Podle advokátů šlo o takzvané kontrasledování, tedy o ochranu Radky Nečasové před blíže nespecifikovaným nebezpečím.

Líčení je pro veřejnost uzavřeno. Advokát Nečasové Eduard Bruna novinářům před soudní síní řekl, že důkazy svědčí ve prospěch jeho mandantky. Odvolal se přitom na některé výpovědi svědků, které předvolala obžaloba.

Video: Co si o akci Nečasová myslí policejní expert na sledování a odposlechy

U soudu vypovídal klíčový svědek v případu sledování Radky Nečasové.Video: Lukáš Marek

V obdobném duchu se vyjádřili i právníci zastupující obžalované bývalé ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu.

Pro Páleníka navrhl státní zástupce Rostislav Bajger v pondělí trest 3,5 roku vězení stejně jako pro Nečasovou. Milan Konvanda by si podle žalobcova návrhu měl odpykat nejpřísnější trest - tři roky a deset měsíců. Pro čtvrtého z obžalovaných - důstojníka tajné služby Jana Pohůnka žalobce žádá tři roky a čtyři měsíce.

Obvodní soud pro Prahu 1 případ projednává už počtvrté. Poprvé Nečasovou odsoudil trestním příkazem k podmíněnému trestu. Proti tomu podala odpor a začalo hlavní líčení. V něm byla Nečasová osvobozena, ale rozhodnutí zrušil Městský soud v Praze a případ vrátil k novému projednání. Obvodní soud manželku expremiéra znovu osvobodil. Městský soud tentokrát nejen že případ opět vrátil zpět, ale také ho sebral původní soudkyni. Současné hlavní líčení tak řídí nová předsedkyně senátu s novými přísedícími.

Ve středu by před soudem měli dostat prostor k závěrečné řeči obžalovaní. Pokud půjde vše podle plánu, vynesl by soud rozsudek ve čtvrtek. Jako rezervu si ale ponechal naplánované jednání také na příští středu.

Reklama

Doporučované