Hlavní obsah

Bývalá ministryně Nováková se po odchodu z vlády dostala do rozporu se zákonem o střetu zájmů

Foto: vlada.cz

Marta Nováková po odchodu z vlády neodevzdala své majetkové přiznání.

Reklama

Podle Ministerstva spravedlnosti může Marta Nováková nyní dostat pokutu až do výše 50 tisíc korun.

Článek

Bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se dostala do rozporu se zákonem o střetu zájmů.

Do třiceti dnů po odchodu z vlády premiéra Andreje Babiše neodevzdala své prohlášení o majetku. Za to jí v současné době hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka potvrdil, že exministryni uplynula lhůta pro odevzdání takzvaného výstupního oznámení v pondělí.

V dokumentu by měla podle zákona uvést, jak se během doby, kdy byla ministryní (od června 2018 do konce letošního dubna), změnil rozsah jejího majetku.

V registru, který spravuje Ministerstvo spravedlnosti, bylo v pondělí večer jen její prohlášení podané v době, co se stala ministryní. Nováková v něm například uvedla, že vlastnila akcie několika firem nebo že u ní měl někdo dluh převyšující 41 milionů korun.

Andrej Babiš o odvolání Marty Novákové. Video: Seznam Zprávy

Případ exministryně bude předán úředníkům z magistrátu v Ostravě, kde má Marta Nováková trvalé bydliště. Ti pak rozhodnou, jestli šlo o přestupek a jakou pokutu by za to případně měla dostat.

„Jakmile je zjištěno, že veřejný funkcionář oznámení nepodal, je ze strany Ministerstva spravedlnosti podán návrh správnímu orgánu, a to i když oznámení učiní dodatečně,“ prohlásil Řepka s tím, že Nováková může dostat pokutu od 1 do 50 tisíc korun.

Marta Nováková uvedla, že odevzdání prohlášení nechala na svých právnících. „Jsem v zahraničí a nekontrolovala jsem, jestli to právníci udělali. Děkuji za připomínku,“ napsala Nováková.

Podle mluvčího ze spravedlnosti by případ exministryně Novákové měl být do místa jejího trvalého bydliště postoupen nejpozději do tří měsíců.

Marta Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD.

Letos v únoru čelila kritice poté, co uvedla, že příčina drahých mobilních dat v Česku je v přílišném využívání bezdrátových wifi sítí.

Kritika pak ještě zesílila po incidentu, kdy ministerstvo vyhovělo žádosti čínského velvyslance, aby ze setkání zahraničních investorů a zástupců ministerstva odešel zástupce Tchaj-wanu.

„Navzdory tomu, že odcházím, si myslím, že mé působení bylo úspěšné, a já jsem ráda, že jsem tuto výzvu přijala,“ řekla Nováková na konci dubna ke svému odchodu.

Reklama

Doporučované